Linkuri accesibilitate

Emmanuel Macron vine în România săptămâna viitoare


Președintele Franței, Emmanuel Macron, se va deplasa în următoarea săptămână la București și Chișinău pentru a-și reafirma sprijinul față de România și Moldova în fața pericolului rusesc de peste granițe.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, se va deplasa în următoarea săptămână la București și Chișinău pentru a-și reafirma sprijinul față de România și Moldova în fața pericolului rusesc de peste granițe.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va vizita România și Moldova săptămâna viitoare pentru a transmite solidaritatea țării sale cu aliații din Europa de Est în contextul războiului din Ucraina

Cu ocazia vizitei sale de la București, Macron se va întâlni marți cu soldații francezi mobilizați în România, iar miercuri va pleca înspre Chișinău, unde va reafirma sprijinul Franței pentru Moldova.

Franța a anunțat, de asemenea, că e pregătită să participe la o „operațiune” de deblocare a portului din Odesa pentru a permite exportul de cereale către țările cu nevoi disperate de hrană.

„Suntem la dispoziția partenerilor noștri astfel încât să punem la cale o operațiune ce va permite accesul în siguranță către portul din Odesa - adică astfel încât navele (cu cereale, n.r.) să poată trece în ciuda minelor de pe mare”, a transmis un consilier al președintelui francez.

Întrebat dacă va vizita Ucraina, biroul președintelui francez a transmis că vizita va avea loc atunci când se consideră că se va dovedi utilă președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

La începutul lunii iunie, oficialii ucraineni l-au mustrat pe Macron, care a declarat că Rusia nu trebuie „umilită”, în condițiile în care Kievul și Moscova trebuie să continue procesul de negociere a păcii dintre cele două țări. În ultimele luni, inclusiv după invadarea Ucrainei, Emmanuel Macron a încercat să mențină un dialog cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Poziția liderului francez a fost criticată de partenerii estici și baltici din Europa, care afirmă că o astfel de poziție nu face decât să submineze eforturile colective de a-l împinge pe Putin la masa negocierilor.

„Așa cum președintele a avut ocazia să o spună, dorim victoria Ucrainei. Dorim ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie restaurată. Ne dorim ca acest război al Rusiei împotriva Ucrainei să se încheie cât mai curând posibil”, a afirmat unul din consilierii președintelui Macron.

La finalul lunii februarie-început de martie, Franța a trimis aproximativ 500 de soldați și echipament militar în România pentru a întări prezența NATO pe flancul estic al Alianței. Desfășurarea soldaților francezi a fost anunțată încă de dinaintea începerii războiului din Ucraina, în ianuarie 2022.

Alături de acestia, Parisul a mai trimis și aproximativ 100 de vehicule blindate în țara noastră, ca parte din forța de răspuns a NATO. Bucureștiul va trimite la rândul său militari români în regiunea Sahel, unde Franța este liderul unei coaliții militare împotriva terorismului din zonă.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG