Linkuri accesibilitate

MAE: Doi români au murit și alți patru au fost răniți, în confruntările militare dintre grupările rebele din Congo


MAE avertizează cetățenii români să evite deplasările în Congo.
MAE avertizează cetățenii români să evite deplasările în Congo.

Doi români au murit și alți patru au fost răniți în Congo, în timpul confruntărilor dintre grupările rebele și armata guvernamentală, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE român a înființat o Celula de Criză Interinstituţională care monitorizează situația din republica africană și recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare în această ţară.

„Reiterăm faptul că MAE recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo având în vedere că situaţia de securitate din această ţară este extrem de volatilă”, a arătat joi MAE într-o informare de presă. Românii care au treabă în această zonă să țină cont că există o alertă de călătorie pentru Congo.

„Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite deplasările în zonele estice şi nord-estice ale ţării, în special în zonele de frontieră cu Burundi, Rwanda şi Uganda. Se recomandă evitarea intrarii/ieşirii din R.D.Congo prin punctele de frontieră Goma şi Bukavu, în cazul în care acestea nu sunt necesare”, se arată în avertizarea de călătorie.

În privința morții românilor, MAE spune că monitorizează situația și verifică informațiile din teren.

De asemenea, Celula de Criză Interinstituţională funcţionează în regim de permanenţă, 24/7, de la momentul activării, inclusiv pentru identificarea de modalităţi de sprijin pentru cetăţenii români care se află în eventuale situaţii deosebite.

În Congo, au loc zilnic confruntări între rebeli și forțele guvernamentale. Rebelii din M23 au lansat o ofensivă majoră în 2022, care a dus la o intervenţie militară şi la eforturi de mediere din partea liderilor regionali din Africa de Est. Aceştia au negociat o încetare a focului anul trecut, dar aceasta a fost încălcată în mod repetat.

Congo, puterile occidentale şi un grup de experţi ONU au declarat că grupul rebel condus de Tutsi este susţinut de Rwanda vecină, ceea ce Rwanda neagă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG