Linkuri accesibilitate

MAE intervine în cazul firmelor vizate de mesaje xenofobe în Londra


Bogdan Aurescu, propus să ocupe în continuare funcția de ministru de Externe

Ministerul Afacerilor Externe a cerut Ministerului britanic de Externe și poliției din Londra să clarifice incidentul legat de primirea unor scrisori anonime cu conținut xenofob de către două firme românești și să ia măsuri pentru a sancționa orice manifestări xenofobe la adresa cetățenilor români prezenți în Marea Britanie.

Cazul a fost adus și la cunoștința Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie, având în vedere importanța pe care Uniunea Europeană o acordă principiului nediscriminării și protejării drepturilor cetățenilor europeni", a anunțat MAE, miercuri, într-un comunicat de presă.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice formă de manifestare xenofobă și discriminatorie și, în egală măsură, încurajează cetățenii români care s-ar putea regăsi în astfel de situații sau care au cunoștință de astfel de situații să informeze atât Ambasada României la Londra, cât și autoritățile britanice competente, pentru a putea fi luate măsurile care se impun"​, precizează Ministerul.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că acest incident nu este reprezentativ pentru atitudinea societății britanice față de cetățenii români" care locuiesc și lucrează în Marea Britanie.

Cazul a fost semnalat de jurnalistul Petru Clej, care locuiește la Londra. Cele două firme românești sunt situate în cartierul Burnt Oak, iar mesajele erau în limba engleză, a precizat jurnalistul într-o corespondență pentru RFI România.

O firmă de contabilitate și o covrigărie au primit scrisori care conțineau mesaje xenofobe: „Ar fi trebuit să vă întoarceți în România – cu țiganii voștri. Nu sunteți bineveniți aici - Și niciodată nu veți fi", „Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră țară", „Plecați odată" sau "Plecați acasă – și luați-vă escrocii și țiganii cu voi".

Scrisorile erau însoțite de fotocopia unui articol despre trei frați, cetățeni români, condamnați la închisoare pentru trafic de persoane și exploatare prin muncă.

Patronul covrigăriei, Andrei Liviu Chiroșcă, a spus că a mai primit și anul trecut o scrisoare cu conținut xenofob și că nu a reclamat cazul la poliție.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG