Linkuri accesibilitate

MAE solicită cetățenilor români să părăsească Libanul


Sediul MAE. din București. Fotografie de arhivă.
Sediul MAE. din București. Fotografie de arhivă.

Ministerul Afacerilor Externe „solicită ferm” cetățenilor români să părăsească Libanul, din cauza riscurilor majore de securitate din această țară, în urma atacurilor israeliene.

„Până în prezent, 1136 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora şi-au înregistrat prezenţa în Liban la Ambasada României în Beirut. Colegii noștri sunt în legătură permanentă cu aceștia”, arată MAE într-un comunicat transmis Europei Libere.

Ministerul mai anunță că a trimis echipe consulare mobile atât la Beirut, cât și în alte state din regiune, pentru a putea oferi asistență consulară cetățenilor români și membrilor de familie din Liban care solicită acest lucru.

MAE precizează că a emis încă din luna octombrie 2023 un avertisment de călătorie care solicita cetățenilor români să evite orice călătorie în Liban.

Avertismentul este în vigoare și în prezent și ia în considerate riscurilor majore de securitate, cauzate de impredictibilitatea escaladării, care afectează inclusiv disponibilitatea zborurilor comerciale și a rutelor de deplasare.

MAE recomandă ferm cetățenilor români care se află deja pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile.

Ce fac țările pentru a scoate cetățenii din Liban?

Cipru, cel mai apropiat stat membru al Uniunii Europene de Orientul Mijlociu, este un centru probabil, după ce a procesat aproximativ 60.000 de persoane care au fugit de războiul Hezbollah-Israel din 2006.

Franța, care a îndemnat cetățenii să nu călătorească în Liban, are planuri de evacuare în vigoare de câteva luni, dar nu a emis un ordin de evacuare. Franța are o navă de război în regiune, în timp ce un portavion francez va sosi în estul Mediteranei în zilele următoare și va lua poziție în cazul în care se va lua o decizie de evacuare a cetățenilor străini din Liban, a declarat marți un purtător de cuvânt al armatei franceze.

Germania a evacuat din Liban personalul neesențial, familiile angajaților ambasadei și cetățenii germani care sunt vulnerabili din punct de vedere medical și îi va sprijini pe alții care încearcă să plece, potrivit unei declarații comune a Ministerului de Externe și al Apărării.

Ministerul grec de Externe și-a îndemnat cetățenii să părăsească Libanul și să evite orice călătorie în țară. O fregată este în așteptare în cazul în care este nevoie de asistență.

Marea Britanie a cerut cetățenilor săi să plece imediat și a mutat aproximativ 700 de soldați în Cipru, consolidându-și prezența în zona în care are deja mijloace militare, inclusiv două nave ale Marinei Regale.

Italia a redus personalul diplomatic neesențial și a întărit personalul de securitate la ambasada sa din Beirut, a declarat o sursă pentru Reuters. Ministrul de externe Antonio Tajani a cerut în mod repetat cetățenilor să părăsească țara și a cerut asigurări de la Israel cu privire la siguranța soldaților italieni care operează în operațiuni de menținere a păcii în zonă.

SUA au ordonat desfășurarea a zeci de soldați în Cipru pentru a ajuta la pregătirea scenariilor, inclusiv evacuarea americanilor din Liban.

Bulgaria a trimis deja un avion guvernamental pentru a-și scoate din Liban primul grup de cetățeni.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG