Linkuri accesibilitate

MAE, contrazis de un primar din Giurgiu: Un român, printre victimele de la Hanau


Tobias R, bărbatul suspectat că a ucis nouă persoane în noaptea de miercuri spre joi la Hanau, vestul Germaniei

Cu privire la informațiile vehiculate în presă referitoare la existența unui cetățean român printre victimele atacului armat din Hanau (sud-vestul Germaniei), MAE precizează că, „în conformitate cu informațiile transmise de autoritățile germane, până la acest moment au fost identificate 6 victime din cele 9, nefiind confirmat niciun cetățean român”.

Presa germană, citând servicii de securitate, a scris joi că printre victimele atacului din noaptea de miercuri spre joi, din orășelul german Hanau, s-ar afla și un român.

Și primarul comunei Singureni (Giurgiu), Marian Pătuleanu, spune că un tânăr de 23 de ani din localitate, stabilit de mai multă vreme în Germania, a murit împușcat în timpul atacului din orașul Hanau.

Potrivit edilului, informația a fost confirmată de familia tânărului, dar nu și de autoritățile statului român.

„Vă confirm că este decedat. Am vorbit cu părinții, cu unchiul lui de acolo. Și eu sunt rudă cu băiatul acesta. Suntem în stare de șoc. Un nenorocit de neonazist s-a apucat și a împușcat prin barurile de acolo. Copilul abia ieșise de la muncă. A oprit să-și ia un suc. Nici n-a apucat să se dea jos din mașină, era cu telefonul la ureche și nenorocitul când a ieșit de acolo de unde i-a împușcat pe ceilalți, a crezut că vorbește la telefon, cine știe... și l-a împușcat și pe el. Băiatul locuia acolo de 7-8 ani, cu familia. Era singurul copil la părinți. El lucra la o firmă de curierat și părinții lucrau la un supermarket. Sunt în stare de șoc”, a declarat, pentru Mediafax, Marian Pătuleanu, primarul comunei Singureni.

Acesta spune că familia tânărului nu are bani să-l aducă în țară pentru înmormântare.

Marian Pătuleanu este revoltat că autoritățile din România nu au comunicat oficial nimic despre moartea românului.

„Unde e Ministerul de Externe? Dacă ar fi alegeri mâine ar urla toți. (...) E ceva incredibil. Ce stat, ce autorități? (...) Părinții vor să vadă acum cum să-l aducă în țară că sunt niște costuri extraordinare. Sunt niște rude sărmane, că n-au plecat de bine din țară. (…) La momentul actual, aștept să văd ce vor ei să facă. Vă dați seama că va veni și un sprijin din partea noastră. Nu suntem noi o primărie foarte bogată, dar vom face un apel umanitar și din partea cetățenilor că e ceva ieșit din comun”, a mai spus Marian Pătuleanu.

Potrivit poliției germane, un bărbat a deschis focul în centrul orașului Hanau în jurul orei 10 p.m. miercuri seara. A împușcat și a rănit mai multe persoane la Heumarkt. La scurt timp, făptașul a fugit cu o mașină închisă la culoare. Pe Kurt-Schumacher-Platz, la aproximativ doi kilometri, a împușcat și rănit mai multe persoane în două baruri cu specific oriental.

Toate cele nouă persoane care au fost ucise au între 21 și 44 de ani. Printre aceștia se numără rezidenți germani și străini. Cei uciși au, printre altele, cetățenie turcă, bulgară, bosniacă și română, scrie Zeit online.

Autorul atacului, un extremist de dreapta, Tobias Rathjen, 43 de ani, şi mama acestuia, în vârstă de 72 de ani, au fost găsiţi morţi de autorităţi joi dimineaţă, într-un apartament. Se pare că după ce a comis atacurile, Tobias a fugit acasă, și-a ucis mama și s-a sinucis.

Bărbatul pare să fi fost adeptul unor idei extremiste și teorii conspiraționiste, care l-ar fi motivat în acțiunile sale. El şi-a exprimat opiniile de extremă dreapta într-o scrisoare-confesiune, dar și într-o înregistrare video pe care a postat-o online în urmă cu câteva zile, informează joi cotidianul german Bild.

„Teroristul din Hanau, Tobias Rathjen (43 de ani), a descris viziunea sa crudă asupra lumii și a vieții pe 24 de pagini înainte de a ucide miercuri seara 10 persoane în Hanau”, scrie publicația citată.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG