Linkuri accesibilitate

MAE, noi detalii despre cei peste 200 de români infectați la un abator din Germania


Muncitori români plecați în Germania

Circa 500 dintre dintre cei peste 1.100 de angajați ai abatorului din Birkenfeld, de lângă orașul Pforzheim din Germania, care s-a transformat într-un focar de infecție cu coronavirus sunt români, arată Ministerului Afacerilor Externe.

În total 250 de persoane de la acest abator au fost depistate pozitiv cu coronavirus, iar, conform informațiilor prezentate de diplomația români, circa 200 ar fi cetățeni români.

Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în urma discuțiilor reprezentanților Consulatului General al României la Stuttgart cu șeful administrației locale, primarul localității Pforzheim și șeful Departamentului de ordine publică al districtului Enz, autoritățile germane au comunicat că din numărul total de 1.100 angajați ai abatorului, 500 sunt cetățeni români. La acest moment, ca urmare a testării tuturor angajaților, există date care confirmă infectarea cu COVID-19 a 250 persoane. Acestea au fost cazate în 3 spații de carantină în apropierea orașului, conform reglementarilor locale aplicabile”, arată MAE.

Potrivit oficialilor români, evoluția stării de sănătate a persoanelor contaminate este monitorizată constant de oficiul de sănătate publică local, iar centrele de carantină sunt supravegheate permanent de un serviciu de pază. De asemenea, autoritățile germane au confirmat că toți angajații au asigurări medicale, iar eventualele cheltuieli de carantinare / spitalizare vor fi suportate de către partea germană.

Cu privire la beneficiile sociale aplicabile, conform prevederilor legislative germane, angajații sunt plătiți pe perioada carantinei sau a internării în spital, afirmă MAE.

Aceste informații au fost confirmate și de către angajatorii direcți ai lucrătorilor români, respectiv companiile subcontractate de către abatorul german”, mai arată MAE, în documentul citat.

MAE menționează că până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Berlin și la nivelul Consulatului General al României la Stuttgart nu au fost primite solicitări de asistență din partea cetățenilor români menționați și nici solicitări de repatriere.

Oficialii MAE reiterează că misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate tratează cu prioritate orice solicitare de sprijin din partea cetățenilor români și întreprind demersuri pentru soluționarea fiecărei situații, în măsura posibilului, în contextul limitărilor impuse de pandemia de COVID-19. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în străinătate și se confruntă cu situații dificile, inclusiv cazuri în care drepturile acestora nu sunt respectate, să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular cel mai apropiat.

Conform datelor prezentate miercuri de Grupul de Comunicare Strategică, din 2.205 români infectați 269 sunt în Germania, dintre care 200 au fost adăugați în bilanțul prezentat miercuri, cel mai probabil fiind vorba chiar de muncitorii de la abatorul din Birkenfeld.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG