Linkuri accesibilitate

MAE: Tranzitarea teritoriului bulgar, doar cu declarație pe proprie răspundere


Vama de intrare în Bulgaria dinspre Grecia

Ministerul Afacerilor Externe anunță simplificarea procedurii prin care cetățenii români pot tranzita teritoriul Bulgariei în urma unei discuții telefonice dintre Bogdan Aurescu și Ekaterina Zaharieva, viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe al Republicii Bulgaria.

În cadrul discuției, șeful diplomației române a adresat „rugămintea ca autoritățile bulgare să asigure fluidizarea traficului, prin reducerea timpului de așteptare în punctele de control pentru trecerea frontierei", arată un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Iar în urma acestei solicitări, partea bulgară a acceptat să emite „un ordin prin care este eliminată cerința aplicabilă anterior, prin care persoanele care doreau să tranziteze teritoriul Republicii Bulgaria puteau să o facă doar în urma transmiterii de către misiunile diplomatice sau consulare ale statului de cetățenie a unei notificări către Ministerul bulgar al Afacerilor Externe care să se ateste scopul exclusiv de tranzitare".

De acum, românii vor putea tranzita teritoriul Bulgariei doar prin simpla completare a unei declarații pe proprie răspundere.

Procedura aplicată până acum provoca uneori întârzieri mari în tranzitarea Republicii Bulgaria de către cetățenii români. Noul Ordin prevede că persoanele aflate în tranzit urmează a-și asuma, printr-o declarație pe proprie răspundere, că tranzitul are ca scop exclusiv tranzitarea teritoriului bulgar și că se garantează părăsirea neîntârziată a teritoriului Republicii Bulgaria. Noua reglementare va fi aplicabilă din data de 22 mai 2020", precizează Ministerul Afacerilor Externe care transmite „mulțumiri deosebite omologului său bulgar pentru promptitudinea și disponibilitatea manifestate față de solicitarea părții române".

Noua reglementare a intrat în vigoare de vineri, 22 mai.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG