Linkuri accesibilitate

MAE: Votul în străinătate la alegerile parlamentare s-a încheiat


Vot prin corespondență în străinătate

Votarea în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților s-a încheiat în toate cele 748 de secții de votare, odată cu închiderea ultimelor secții de pe Coasta de Vest a SUA și a Canadei la ora 7.00, ora României, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Procesul electoral a decurs în condiții bune pe durata tuturor celor 59 de ore, începând cu vineri, 4 decembrie 2020, ora 20.00, ora României, când s-a deschis votarea în prima zi la secția de votare din Auckland, Noua Zeelandă, și până luni, 7 decembrie 2020, ora 7.00, ora României, spune ministerul, într-un comunicat.

În cazul niciunei secții de votare din străinătate nu s-a impus prelungirea votării după ora locală 21.00, în conformitate cu prevederile art.88 din Legea nr 208/2015.

„În condiții extrem de dificile din cauza pandemiei, am reușit să sprijinim derularea în bune condiții a alegerilor parlamentare în afara țării. Urmare eforturilor deosebite ale tuturor colegilor de la misiuni și din Centrala MAE implicați în organizarea procesului electoral, Ministerul Afacerilor Externe și-a îndeplinit datoria cu profesionalism, în limitele atribuțiilor legale ale instituției noastre,” a spus ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Conform site-ului oficial al AEP, la alegerile parlamentare din acest an au votat la secțiile din străinătate organizate de MAE 244.161 cetățeni români (față de 106.038 cetățeni români la alegerile parlamentare din 2016).

După rezultatele parțiale ale BEC cu numărarea a 99% din secții de votare, PSD pe primul loc (30%), iar AUR este marea surpriză cu peste 8%. Viitorul Parlament va fi format din 5 partide, iar Pro România și PMP nu au reușit să întrunească pragul electoral de 5% pentru fi în viitorul legislativ.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG