Linkuri accesibilitate

Maghiarul bun e cu plozii după el. Revista presei maghiare


Președintele parlamentului de la Budapesta vrea o nouă modă: familii cu mulți copii.
Foto: Darko Vojinovici (AP)
Președintele parlamentului de la Budapesta vrea o nouă modă: familii cu mulți copii. Foto: Darko Vojinovici (AP)

FAMILIILE MARI SUNT ȘIC // Preşedintele parlamentului de la Budapesta, László Kövér, a declarat sâmbătă, la Gheorgheni, la o dezbatere organizată în cadrul taberei de vară a asociaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania, că, pe lângă înlăturarea obstacolelor de care se lovesc cei care doresc să aibă copii, problemele demografice necesită și alte schimbări. Cu aproape 5% din PIB alocați politicilor demografice, Ungaria este în topul ţărilor europene în domeniu. Greul, însă, spune Kövér, citat de MTI, abia începe. Pentru schimbarea tendinţelor demografice nefavorabile este nevoie şi de o schimbare de mentalitate: modelul familiei cu mai mulţi copii va trebui să devină o modă. Parlamentarul maghiar a venit și cu o pildă: într-o comună din Ţinutul Secuiesc, al cărui nume nu l-a dezvăluit, numărul naşterilor a depăşit numărul deceselor, deoarece a devenit o modă ca într-o familie să fie doi, trei sau patru copii. În opinia sa, dorinţa de a avea copii este influenţată de puterea exemplului: oamenii trebuie să conştientizeze că un bun maghiar nu e cel care vorbeşte limba maghiară, ci acela care are trei sau patru copii, cel care are 9-16 nepoţi, dintre care toţi vorbesc limba maghiară şi sunt dedicaţi cauzei naţiunii. // În completarea celor spuse de László Kövér la Gheorgheni, siteul de analize statistice transilvan Erdelystat.ro anunță că declinul natural al populaţiei din județele Harghita și Covasna a scăzut în primele cinci luni ale anului cu 17,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

PUȚIN CÂTE PUȚIN // Direkt36 a aflat că Viktor Orbán a dat garanții Statelor Unite că va pune piciorul în prag în chestiunea Băncii Internaționale de Investiții (BII), mutată de la Moscova la Budapesta și despre care Direkt36 scrie că ar spiona pentru ruși. Premierul maghiar promite că va trimite peste BII și serviciile secrete ungare. Digi24, citând portalul index.hu, scria în februarie că angajații BII primesc de la guvernul ungar privilegii și imunități de-a dreptul alarmante. Conform acordulului de stabilire a noului sediu, banca rusă beneficiază de drepturi mai avantajoase chiar decât cele ale unei ambasade, toți angajații, dar și colaboratorii lor având imunitate diplomatică, deși nu au acest statut.

NORI NEGRI ÎN SLOVACIA // Ar fi timpul ca interesele maghiarilor să fie reprezentate, titrează Magyar Nemzet, într-un interviu cu scriitorul, profesorul și politicianul Miklós Duray, una dintre figurile importate ale comunității maghiare din Slovacia. Duray prevede vremuri grele pentru formațiunile politice maghiare locale, în cazul în care acestea nu ajung la un consens politic. „Dacă nu vom ști să creăm unitatea politică prin care barem să revenim în parlament, mi-e greu să vă spun cum va arăta viitorul. Dacă acest lucru nu se va întâmpla într-un timp rezonabil, ne așteaptă un viitor foarte întunecat”. Duray a mai spus în interviu că, odată cu guvernarea partidului reprezentat de Zuzana Caputová, președinta Slovaciei, s-ar putea schimba și relațiile de bună înțelegere existente între cele patru state membre ale Grupului de la Vișegrad.

AUTONOMIA CARACALULUI // Cotidianul Magyar Nemzet scrie că în chestiunea autonomiei, românii le-au luat în față maghiarilor și citează o declarație a fostului președinte Traian Băsescu: la Odorheiu Secuiesc va fi tot atâta autonomie ca la Caracal. Ei bine, jurnaliștii maghiari constată, prin prisma articolelor scrie în presa românească după scandalul crimelor din Caracal, că la cât de bune sunt relațiile între politicieni, polițiști și clanurile mafiote din oraș, există toate premisele pentru crearea acolo a unui stat în stat, care nu să nu mai țină cont de legile țării.

BĂIEȚI PERICULOȘI // John Oliver a dedicat ultima ediție a cabaretului său politic, Last Week Tonight, Turkeminstanului. Mai exact, dictatorului său, Gurbanguly Berdimuhammedov, scrie săptămânalul HVG. Comicul britanic l-a numit pe Berdimuhammedov un șef de stat periculos. Asta, însă, n-ar fi ceva ieșit din comun, contemporaneitatea ne oferă și alți lideri periculoși: Kim Jong Un, Vladimir Putin, Rodrigo Duterte, Recep Erdoğan și Viktor Orbán. Nu e prima oară când popularul realizator de la HBO îl include pe premierul ungar printre liderii autoritari ai lumii.

FFW // O nouă procedură dezvoltată de cercetători maghiari poate ajuta la detectarea bolii Lyme, transmisă la om de căpușe, a anunţat, într-o conferință de presă ținută la Budapesta, Béla Pál Bózsik, directorul ştiinţific al Lyme Diagnostics, compania ungară care se laudă cu invenția, scrie ediția maghiară a National Geographic. // Ágnes Keleti e la fel îndrăzneață ca întotdeauna, scrie Times of Israel, într-un profil al multiplei campioane olimpice din Ungaria, ajunsă la 98 de ani. // American Airlines va avea, din vara anului viitor, patru curse săptămânale între Chicago şi Budapesta. Zborurile vor fi asigurate de aeronave Boeing 767-300, scrie MTI.

CARNAVALUL FLORILOR // Pe 20 august, de Ziua Naţională a Ungariei, are loc cea de a 50-a ediţie a Carnavalului Florilor de la Debrecen. La paradă vor fi prezente 18 care alegorice cu flori, alături de 10 grupuri artistice din Ungaria şi 17 din străinătate, a anunțat, într-o conferință de presă, Szabolcs Komolay, viceprimarul orașului, citat de MTI. Komolay a mai spus că, pe 21 august, şase dintre carele alegorice vor ajunge la Oradea, de unde se vor întoarce acasă oprind în cinci localităţi din Bihor şi Sălaj. La carnaval vor participa și câte 50-50 de copii români şi maghiari din depresiunea Beiuşului.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG