Linkuri accesibilitate

MAI cere prelungirea votului acolo unde există cozi


Ministerul Afacerilor Interne cere Biroului Electoral Central să prelungează exercitarea votului după ora 21.00 la secțiile la care măsurile sanitare au întârziat procesul electoral.

„Tinând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare”, transmite MAI în solicitarea adresată BEC cu patru ore înainte de încheierea votului.

Președintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a făcut duminică un apel către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare să asigure fluidizarea accesului în funcţie de numărul de cabine de vot disponibile, iar votarea să se desfăşoare cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Duminică, la ora 7 s-au deschis cele aproape 19.000 de secții de votare, dintre care circa 1.200, în București. Procesul electoral va dura până la ora 21. Sunt așteptați la vor 18.295.485 de români.

În total, s-au înscris în cursa electorală peste 256.000 de candidați pentru toate cele patru tipuri de funcții: primar, consilier local, consilier județean, președinte de consiliu județean.

Spre deosebire de alte tipuri de alegeri, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul în care alegătorul își are domiciliul sau reședința și numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință.

Pentru a-și putea exprima votul la alegerile locale, cetățenii trebuie să aibă la ei acte prin care să-și dovedească identitatea.

Alegătorii pot identifica secția de votare la care sunt arondați și adresa acesteia, accesând site-ul Registrului Electoral , prin introducerea datelor personale.

XS
SM
MD
LG