Linkuri accesibilitate

Mai este posibilă extinderea UE spre Balcani?


Lideri ai țărilor din Balcanii de Vest, la Bruxelles
Lideri ai țărilor din Balcanii de Vest, la Bruxelles

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este în interesul Uniunii Europene să aibă „mai aproape" cele șase țări din Balcanii de Vest, iar președintele Consiuliului European, Charles Michel, vrea o discuție „sinceră" cu acestea.

O întâlnire de lucru a avut loc la Bruxelles, duminică seara, la un dineu la care preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a primit pe liderii celor şase ţări din Balcanii de Vest care doresc aderarea la Uniunea Europeană.

„Sper într-o discuţie sinceră, intensă şi deschisă", a declarat Charles Michel înaintea întâlnirii, citat de AFP.

La întâlnire au participat și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

„Cred că este în interesul nostru geostrategic comun să avem Balcanii de Vest cât mai aproape de Uniunea Europeană", a declarat Ursula von der Leyen.

Reuniunea informală UE-Balcanii de Vest continuă și luni, 17 februarie, și pregătește practic summitul cheie de la Zagreb, din luna mai 2020.

Este o încercare a Uniunii Europene de a-și păstra credibilitatea în Balcani, după ce a decis să amâne, în ciuda promisiunilor, începerea discuțiilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, deși acestea au făcut reforme semnificative.

Impasul a apărut după ce Franța a solicitat o procedură de aderare mai strictă. Comisia Europeană a prezentat o propunere pentru o nouă metodologie de aderare care trebuie însă să fie aprobată, în unanimitate, de cele 27 de state membre. Așteptările sunt ca noua metodologie să fie aprobată până la summitul de la Zagreb.

În martie, Comisia Europeană urmează să publice câte un raport pentru fiecare din cele șase țări candidate din Balcanii de Vest: Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia.

"Vom vedea cum să aprofundăm parteneriatul nostru cu aceste ţări, să le consolidăm perspectivele europene şi să semnalăm reformele pe care trebuie să le efectueze", a explicat Charles Michel.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG