Linkuri accesibilitate

UPDATE-Lideri ai Opoziției chemați la interogatoriu. Protestatari reținuți la Minsk înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai UE


Politician al Opoziției din Belarus, Maria Kaleșnikava vorbește cu jurnaliștii înainte de audierea sa de Comitetul de investigare

UPDATE - Autoritățile din Belarus continuă să pună sub semnul întrebării persoanele de frunte ale opoziției, ca parte a ceea ce Minsk numește o „anchetă penală” în cadrul Consiliului de coordonare recent format din opoziție.

Maria Kaleșnikava, membru principal al Consiliului de coordonare al campaniei Svetlanei Țihanovskaia, lider al opoziției exilate, a fost convocată la sediul Comitetului de investigare din Belarus pentru interogare pe 27 august.

***

Poliția a arestat cel puțin 20 de persoane și a împrăștiat circa 1.000 de persoane adunate în Piața Independenței din capitala Belarusului miercuri seară, în a 18-a zi de proteste care contestă rezultatele alegerilor prezidențiale din 9 august, în urma cărora Aleksandr Lukașenka ar fi fost ales, pentru a șasea oară, președinte al țării cu 80% din voturi.

Oamenii au fluturat steaguri roșii și albe și au scandat „Pleacă!” și au cerut demisia conducătorului autoritar aflat de 26 de ani la conducerea țării, cerând organizarea de noi alegeri prezidențiale.

Poliția a blocat ușile bisericii din apropiere unde s-au refugiat câteva zeci de protestatari. După aproximativ 40 de minute, aceștia au fost lăsați să plece, a informat site-ul independent de știri Tut.by.

Un număr mare de polițiști au reținut cel puțin 20 de persoane, potrivit AFP, în timp ce Associated Press a spus că au fost reținute câteva zeci. Cel puțin trei persoane au fost reținute într-un alt protest la Brest pe 26 august, a informat Serviciul Belarus al RFE / RL.

Activistul Viașna, Valianțîn Ștefanovici, a numit reținerile un act de intimidare.

„Autoritățile au oprit bătăile, dar frica și amenințările rămân arma principală", a spus el, potrivit AP.

Represiunea poliției are loc înainte de întâlnirea de două zile a miniștrilor de externe ai UE, care începe joi în Germania, în cadrul căreia s-ar putea discuta sancțiuni împotriva regimului din Belarus.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG