Linkuri accesibilitate

Mai multe ONG-uri cer demiterea directorului Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu


Patru organizații non-guvernamentale cer demisia lui Adrian Cioroianu din funcția de director al BNaR. El este director interimar al instituției din septembrie 2021.
Patru organizații non-guvernamentale cer demisia lui Adrian Cioroianu din funcția de director al BNaR. El este director interimar al instituției din septembrie 2021.

Mai multe ONG-uri solicită demiterea de urgență a directorului Bibliotecii Naționale (BNaR), Adrian Cioroianu. ONG-urile îl acuză că a încălcat legea, prin dezvăluirea documentelor solicitate de jurnalista Emilia Șercan, iar afirmațiile sale arată „o atitudine interlopă”.

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) și Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) cer într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii, Raluca Turcan, demiterea de urgență a directorului interimar al Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu.

„Prin gestul său recent, de a dezvălui public detalii cu privire la documentele studiate în cadrul bibliotecii de către jurnalista Emilia Șercan, Adrian Cioroianu a încălcat regulamentele pe care este mandatat să le aplice. Directorul interimar al Bibliotecii Naționale a încălcat legislația privind protecția datelor personale”, arată scrisoarea publică adresată ministrului Culturii.

„Cititorii trebuie să fie siguri că ceea ce solicită Bibliotecii rămâne confidențial și nu va fi folosit împotriva lor”, notează scrisoarea deschisă, în care ONG-urile critică și așa-numita „atitudine interlopă” a lui Adrian Cioroianu, „incompatibilă cu funcția pe care o deține”.

Reacția ONG-urilor vine în urma disputei apărute între jurnalista Emilia Șercan și directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu. Ziarista a criticat frigul din sălile de lectură ale Bibliotecii Naționale, unde cititorii ar fi nevoiți să stea cu gecile pe ei, la temperaturi de 16,6 grade Celsius.

Adrian Cioroianu a replicat pe Facebook și i-a reproșat jurnalistei că produce „fake news” și că problema temperaturii din sălile de lectură nu are legătură cu mandatul său de director.

„Emilia Sercan caută mai nou plagiat la Mircea Geoană și, în treacăt, mai ia și temperatura prin spațiile deschise ale Bibliotecii Naționale”, a scris Adrian Cioroianu.

Ulterior, Emilia Șercan a reclamat că directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, a dezvăluit o informație care nu era destinată publicului:

„Adrian Cioroianu (...) dezvăluie o informație pe care a obținut-o prin prisma funcției de director al Bibliotecii Naționale și o face publică, deși acea informație nu este o informație publică și nici destinată publicității. Este vorba despre faptul că am solicitat studierea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană”, a transmis Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook.

Într-un răspuns pentru HotNews, ministrul Culturii, Raluca Turcan, spune că verifică dacă Adrian Cioroianu a încălcat legea atunci când a divulgat conținutul cererii pe care jurnalista Emilia Șercan a făcut-o instituției.

„Sunt două perspective: una de legalitate și una de corectitudine în relația cititor-director de instituție în speța aceasta. Din perspectiva legalității, o să verific dacă există o problemă de încălcare a legii, iar din perspectiva corectitudinii cred că această afirmație nu trebuia făcută în mod public de domnul Cioroianu”, a declarat ministrul Culturii.

Adrian Cioroianu este directorul BNaR din septembrie 2021, atunci când Ministrul Culturii de la acea vreme, Bogdan Gheorghiu, l-a numit manager interimar.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG