Linkuri accesibilitate

Mai multe sesizări privind nereguli în ziua votului. Niciun incident major


Romania- alegeri locale, 27 septembrie
Romania- alegeri locale, 27 septembrie

Nerespectarea regulilor de protecție sanitară, cozi la secții de votare sau observatori cărora nu li s-a permis să observe, acestea au fost principalele sesizări făcute până la ora 11 privind desfășurarea procesului electoral, arată asociația Expert Forum.

Din fericire, în afara de problemele menționate, niciun incident major nu a fost raportat, încă, privind alegerile locale.

Au fost înregistrate plângeri la secția 872 din Sector 5, Secția 149 la Bicfalău și în Sectorul 4 privind observatori cărora nu li s-a permis să monitorizeze deschiderea secțiilor de votare.

Sâmbătă și duminică au fost raportate și mai multe probleme privind desfășurarea votului cu urna specială. Alegători aflaţi în izolare au semnat că nu puteau solicita urna specială deoarece nu deţineau documente medicale, Alții au semnat că le-au fost refuzate cererile pentru urna specială.

La ora 7.30, potrivit site-ului prezenta.roaep.ro, 13 persoane votaseră deja cu urna specială. La ora 9 figurau deja 116 de alegători, dintre care 45 în județul Cluj.

Desfășurarea în timp real a alegerilor locale, pe live-blog-ul Europa Liberă

Majoritatea sesizărilor vizează însă nerespectarea măsurilor sanitare impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Ele diferă de la nepurtarea sau purtarea incorectă a măștii de către membrii secției de votare, la lipsa dezinfectanților în secții sau nerespectarea distanță regulamentare între participanții la vot.

  • La secțiile 434 și 567, Sector 3, identificarea alegătorilor s-a făcut fără înlăturarea măștii de protecție
  • La secțiile 1202, 1203, 1204 din Bucureşti membrii birourilor electorale nu poartă sau poartă greșit măștile de protecție
  • La deschiderea secției, observatorii au indicat că lipseau dezinfectantul sau măștile de protecție în câteva secții de votare, dintre care BZ 306, B 387, CJ 84, IF 146, B 971, BT 297, B 1076
  • În 40 de secții de votare (din 141 observate), observatorii au comunicat că nu s-a păstrat distanța regulamentară între orele 6 și 7. În 43 de secții de votare nu li s-a măsurat temperatura tuturor participanților înainte de intrarea în secţia de votare, la începerea procedurilor de pregătire a secției, la ora 6.
  • La secția 77 din Fierbinți Târg (Ialomița), observatorii au sesizat că au fost alegători care au folosit masca în secția de votare doar dupăă intervenția personalului de pază

De la primele ore au apărut și cozi sau aglomerație la unele secții de votare. Astfel de exemple au fost identificate în secțiile 236 și 237 din comuna Dognecea (Caraș Severin), secțiile Proiect derulat de 149 și 151 (Chiajna, Ilfov). De asemenea, la ora 10:30, la toate secțiile din Tunari erau cozi semnificative, iar în unele cazuri nu se respecta distanța regulamentară.

La ora 7 s-au deschis cele aproape 19.000 de secții de votare, dintre care circa 1.200, în București. Procesul electoral va dura până la ora 21.

Spre deosebire de alte tipuri de alegeri, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul în care alegătorul își are domiciliul sau reședința și numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință.

Alegătorii pot identifica secția de votare la care sunt arondați și adresa acesteia, accesând site-ul Registrului Electoral și introducând datele personale.

XS
SM
MD
LG