Linkuri accesibilitate

Mai multe USR-uri se luptă la Congresul de la Timișoara pentru Biroul Național


USR congres
USR congres

Congresul USR de la Timișoara, unde se va alege Biroul Național, nu va diviza partidul, deși cele două principale grupări care se înfruntă, cea a lui Brana și a lui Chichirău, sunt la cuțite. Mai sunt și alte grupări care candidează: ”USR la firul ierbii”, ”USR echilibrat”, ”USR unit”.

Denumirile nu par alese la întâmplare, transmițând un mesaj clar congresului. De altfel, tabăra contestatarilor lui Barna a preluat denumirea de la Nicușor Dan ”Uniți Salvăm România”.

Sistemul de vot este unul proporțional pe listă, fiecare grupare urmând să primească un număr de mandate proporțional cu scorul obținut. Dar în Biroul Național, compus din 24 de membri, vor intra cei care au luat, din fiecare listă, numărul cel mai mare de voturi.

”Echipa Barna USR la guvernare” îl are în frunte pe deputatul Cătălin Drulă, dar și pe însuși Barna, alături de Iulian Bulai, Lucian Stanciu-Viziteu, Ionuţ Moşteanu, Claudiu Năsui, Cristian Prună, Vlad Botoş. Sunt în total 30 de nume.

Cătălin Drulă spune pentru Europa Liberă că după Congres nu vor exista disensiuni. indiferent cine va câștiga: ”E clar că cineva va câștiga, dar asta face parte din democratie, e sănătos și normal să fie așa. Nu se rupe partidul, nu apar facțiuni, suntem colegi, vom merge mai departe împreună. Sunt diferențe de viziune, dar le rezolvăm cu votul. ”

Cei de la ”Uniți Salvăm”, în rândul cărora se află Cosette Chichirău, Claudiu Prîsnel, Stelian Ion, Cristian Seidler, Ana Ciceală, Mihai Goţiu, Vlad Alexandrescu, sunt o grupare eterogenă, care vrea să fie o alternativă la cea a lui Dan Barna, compusă preponderant din ”cioloșiști”.

”Uniți salvăm este compusă din progresiști, nicușoriști și cioloșiști disidenți. Este o listă formată din mai multe curente din partid, mai multe sensibilități. Dar care s-au pus împreună pentru a forma o listă unită și convingătoare”, ne spune o sursă din această grupare.

Sunt nemulțumiți și pentru că Barna, care a câștigat președinția partidului, candidează și pe lista pentru Biroul Național, în loc să se retragă. ”Lumea l-a perceput ca fiind vârful de lance al unei aripi, nu ca președintele întregului USR, ceea ce, ca percepție, e important. Cum adică echipa Barna? Tot Biroul National trebuie sa fie echipa Barna nu numai o parte din Biroul National. ”, susține sursa menționată.

A treia echipă care contează în cursă este ”USR echilibrat”, care îl are în frunte pe Elek Levente, vicepreședintele USR ales cu cel mai mare număr de voturi, pe Roxana Wring, Cornel Zainea, Allen Coliban.i

Mai sunt și alte liste, de mai mica importanță: ”USR la firul ierbii”, ”USR Tineret”, ”USR Unit”, ”USR Avangarda”, ba chiar și două candidaturi independente- ”USR membru simplu” şi Andrei Gudu.

La congres, unde vor fi 501 delegați, va fi validată și alegerea președintelui, adică a lui Dan Barna, care a câștigat în fața lui Cosette Chichirău după un scrutin marcat de disensiuni. Sâmbătă va vea loc votul, iar duminică se va anunța rezultatul, după care va avea loc un miting în centrul Timișoarei.

Indiferent însă de disensiuni, congresul din acest weekend de la Timișoara va lămuri lucrurile, probabil și în ceea ce privește ”diferențele de viziune”, pentru că, până la urmă, USR intră în campanie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG