Guvernul nu a dorit să exprime clar un punct de vedere asupra inițiativei legislative, subliniind că Parlamentul este cel care decide.
Pe ordinea suplimentară a Comisiei de Cultură s-au aflat astăzi trei inițiative legislative referitoare la Ziua Independenței. Două vizau ca 9 Mai să fie ziua Independenței, iar proiectul PNL propune ziua de 10 Mai.
Deputatul Adrian Solomon (PSD), inițiatorul proiectul prin care 9 Mai este ziua proclamării Independenței, a susținut că nu Parlamentul este cel care ar trebui să decidă când ar trebui sărbătorit evenimentul.
„Adevărul istoric e unul singur: proclamarea s-a făcut în Parlament după declarația ministrului de Externe, care cuprindea mai multe referiri la situația de la Dunăre. La propunerea unor parlamentari s-a votat, prin aclamații, o rezoluție”, a spus Solomon.
Potrivit acestuia, nu se poate merge pe istorie contrafactuală, accentuând că pe 9 mai s-a proclamat Independența.
„E evident că lucrurile acestea au fost sărbătorite pe 10 mai din dorința lui Carol I, din dorința de a face economie, nemții sunt mai riguroși puțin. Toate chestiile acestea sunt convenții cum e ceasul, putem conveni să sărbătorim pe 10 Mai”, a adăugat deputatul PSD.
El a propus ca toate proiectele referitoare la Ziua Independenței să fie respinse. Colegii săi din comisie nu au fost de acord.
Fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu (PSD), a solicitat ca pe 10 Mai să fie sărbătorită ziua Independenței și ziua proclamării României ca Regat. Și propunerea sa a fost respinsă.
Articolul „Europa Liberă”, citat în Comisia de Cultură
Deputatul Gigel Știrbu a folosit în pledoaria sa pentru 10 Mai mai multe fragmente dintr-un material publicat de Europa Liberă. În el, istoricii Alin Ciupală și Dorin Dobrincu se refereau la 10 mai și cum ar trebui interpretat istoric.
„România are nevoie de o astfel de inițiativă legislativă, orice țară din lumea largă are nevoie. Orice țară civilizată are dreptul să își sărbătorească ziua câștigării independenței”, a declarat Gigel Știrbu”.
Comisia de Cultură a dat vot favorabil inițiativei depuse de reprezentanții PNL, fără să existe un vot împotrivă. Deputații PSD s-au abținut.
Ce urmează procedural
Pentru ca 10 Mai să devină prin lege Ziua Independenței mai trebuie parcurse anumite etape.
Până să ajungă în plen, proiectul trebuie să primească un vot din partea Comisiilor de Cultură și Muncă reunite. Deși legea nu prevede o zi liberă pentru 10 Mai, a fost sesizată și Comisia de Muncă, iar procedura nu mai poate să fie schimbată.
Dacă obține un vot de aprobare în Comisiile reunite, va ajunge la votul din plenul Camerei Deputaților, care este decizional. Senatul a adoptat deja proiectul cu 10 Mai ziua Independenței.
Pentru clarificarea istorică, deputații din Comisia de Cultură îl vor invita în Parlament și pe președintele Academiei Române pentru a exprima un punct de vedere. Deputatul PNL, Gigel Știrbu, a adăugat că va cere și opinia mai multor istorici în legătură cu ziua Independenței.
Facebook Forum