Linkuri accesibilitate

Maia Sandu își asumă răspunderea în Parlament pentru desemnarea procurorului general


Maia Sandu, premierul Republicii Moldova

Guvernul de la Chișinău își asumă răspunderea în Parlament pe modificarea unei legi care îi permite premierului, Maia Sandu, să numească procurorul general. Efectul respingerii unei astfel de legi în Parlament este căderea Guvernului, iar socialiștii, aflați în coaliție de guvernare cu Blocul ACUM, au sugerat că sunt dispuși să voteze o moțiune de cenzură în cazul asumării răspunderii de către Cabinetul Sandu.

Olesea Stamate, ministra justiției, a anunțat anularea concursului pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general. Ea i-a acuzat pe socialiști că au viciat concursul prin trimisul lor în comisie, care i-ar fi depunctat pe cei mai buni şi supraevaluat pe cei mai slabi candidaţi.

„Rezultatele au fost influenţate semnificativ. În calitate de ministru al justiţiei şi membru al comisiei, nu pot să promovez lista la Consiliul Procurorilor”, a declarat Olesea Stamate.

Socialiştii, de altă parte, care o acuză pe prim-ministra Sandu de încercarea de a-şi subordona procuratura, au mai spus că Sandu încalcă, astfel, acordul de funcționare a coaliției. Un deputat socialist, Vasile Bolea, a sugerat chiar că, dată fiind perspectiva clară că Guvernul va cădea urmare a acestei acţiuni, miza Blocului ACUM ar putea fi să-şi păstreze controlul asupra procuraturii, dacă nu printr-un viitor procuror, atunci prin cel interimar desemnat în urmă cu câteva luni.

Demersul premierului Republicii Moldova apare după ce Blocul ACUM a pierdut alegerile locale, în cadrul cărora Andrei Năstase, ministrul de interne, lider al alianței pro-europene ACUM, a fost depășit de candidatul socialiștilor, Ion Ceban, în cursa pentru primăria Chișinău.

Toate detaliile asupra situației de la Chișinău le găsiți aici

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG