Linkuri accesibilitate

Maia Sandu, în vizită în Ucraina: Este o tragedie greu de pus în cuvinte


Președintele Maia Sandu, în vizită la Bucea, unde militarii ruși au comis crime în masă împotriva populației civile.
Președintele Maia Sandu, în vizită la Bucea, unde militarii ruși au comis crime în masă împotriva populației civile.

La doar câteva zile după ce Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de candidatul la aderare la UE, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost în vizită în Ucraina, la invitația omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski. 

Sandu a vizitat Borodianka, Bucea și Irpin, suburbii ale Kievului, devenite orașe simbol pentru crimele făcute de forțele rusești: execuții în masă, tortură, violuri, crime neprovocate asupra populației civile.

Vizibil marcată de imaginile și înregistrările care i-au fost arătate, Sandu a spus că a rămas „fără cuvinte în fața violenței și distrugerilor”, transmite Radio Europa Liberă Moldova.

Maia Sandu, la Bucea, într-o expoziție cu imagini ale atrocităților comise de armata rusă
Maia Sandu, la Bucea, într-o expoziție cu imagini ale atrocităților comise de armata rusă

„Am văzut cu ochii mei case arse din temelie, blocuri de locuit distruse de rachete, spitale, magazine și grădinițe făcute ruine de atacurile artileriei rusești, în Borodeanka și Irpin. Am văzut și locul unor morminte comune din Bucea, unde au fost îngropați zeci de oameni împușcați în timpul ocupației acestui orășel de către armata rusă. Este o tragedie greu de pus în cuvinte”, a scris președintele moldovean pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu a făcut un apel la comunitatea internațională să facă totul pentru a restabili pacea și pentru a pedepsi crimele comise asupra civililor.

„De patru luni, Ucraina, țara noastră vecină și prietenă, trăiește în război. Republica Moldova a condamnat din prima zi agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și chemăm comunitatea internațională să facă totul pentru a restabili pacea, pentru a investiga și pedepsi crimele nejustificate, comise în acest conflict. Suntem alături de curajosul popor ucrainean, care luptă pentru libertatea sa și pentru libertatea Europei. Viitorul Ucrainei este în lumea liberă, în marea familie europeană.”

Maia Sandu urmează să aibă și o întâlnire cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, alături de care va susține o conferință de presă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG