Linkuri accesibilitate

Maia Sandu a câștigat primul tur al prezidențialelor în fața lui Igor Dodon


Moldova - Maia Sandu și Igor Dodon
Moldova - Maia Sandu și Igor Dodon

Candidatul pro-european Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și se va înfrunta în turul doi cu președintele în funcție Igor Dodon.

Maia Sandu a obținut 36.10%, din voturi față de președintele Igor Dodon cu 32.66% din sufragii, după numărarea a 99,81 din procesele verbale de la secții.

Pe locul trei s-a situat primarul de Bălți, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, cu 16.96%, urmat de Violeta Ivanov, din partea partidului Șor cu 6,65% .

Rezultatul este o surpriză pentru că toate sondajele de opinie dar și cele două sondaje efectuate duminică, în timpul și după ieșirea de la urne, îl plasau pe președintele Dodon în frunte cu un avans de minim 10%.

Participarea la vot duminică a fost de numai 42,7 la sută, într-un scrutin care s-a desfășurat în condiții speciale din cauza pandemiei de coronavirus.

În diaspora, a fost cea mai mare prezență la vot pentru un scrutin electoral, cu peste 140.000 de voturi exprimate.

Turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 15 noiembrie.

În 2016, Dodon a câștigat în fața Maiei Sandu în al doilea tur de scrutin cu o diferență mai mică de 5% și multe acuzații de fraudă electorală.

Ambele tabere s-au acuzat și în acest an de acceptarea unui ajutor din străinătate și de a lucra în interesul puterilor străine.

XS
SM
MD
LG