Linkuri accesibilitate

Maia Sandu convoacă o adunare a poporului pro-Europa la Chișinău


 Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o adunare a cetăţenilor care să-și exprime opțiunea pentru Europa, „la care să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta e calea aleasă de noi”.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o adunare a cetăţenilor care să-și exprime opțiunea pentru Europa, „la care să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta e calea aleasă de noi”.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat luni că va convoca pe 21 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, o adunare a cetăţenilor care să-și exprime opțiunea pentru Europa, „la care să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta e calea aleasă de noi”.

„Moldova se află în prezent într-un moment de răspântie. Ce se va întâmpla cu țara noastră și cu viitorul copiilor noștri depinde acum de puterea poporului nostru de a spune lumii clar ce vrem. Este decisiv să ne ținem împreună pe aceeași cale și s-o spunem fără ocolișuri - Moldova va izbuti!”, a declarat Maia Sandu într-un mesaj transmis luni.

Moldova, la fel ca alte țări europene, plătește un preț uriaș pentru „războiul fără sens declanșat de Rusia în Ucraina”, spune președinta Republicii Moldova.

„De mai mult de un an, tinerii mor pe câmpurile unde anii trecuți creștea grâu. Sute de mii de oameni nevinovați sunt loviți de bombe, în casele lor, unde acum doi ani își duceau viața lor obișnuită, cu grijile și bucuriile zilnice. Milioane de oameni au pierdut tot ce aveau, tot ce au agonisit o viață întreagă, și sunt în pribegie”, a descris Maia Sandu consecințele războiului „inuman” dus de Rusia „împotriva unui vecin pașnic.”

Mai mult, spune ea, Rusia încearcă să slăbească unitatea Europei și hotărârea cu care țările europene „se opun nedreptății și crimelor”, iar „șantajul Kremlinului” a dus la creșterea prețurilor la energie și, implicit a celor la produse și servicii.

Ea a făcut referire și la „banii murdari, care finanțează încercările de destabilizare” ale Republicii Moldova și care rezonează cu propaganda Kremlinului.

„Sunt persoane fără minte în Moldova care se uită la ce se întâmplă în Ucraina și se bucură de crimele de acolo. Care văd ororile din Bahmut, Bucea, Mariupol, Herson și spun că ai lor sunt aproape. Acești oameni care și-au vândut țara sunt gata acum să vadă satele și orașele noastre făcute una cu pământul numai pentru ca ei să poată reveni la putere. Sunt gata să vadă casa părintească lovită de bombe, numai ca ei să mai fure miliarde.”

Maia Sandu s-a referit la corupția care a ținut țara captivă interesului Moscovei și care, de astă dată, finanțează așa-numitele proteste care cer revenirea la putere a prorușilor.

„O grupare de hoți, plătită cu bani murdari, și-a pus în plan să blocheze calea noastră europeană, drumul nostru spre pace și bunăstare. Aceleași personaje au ținut Moldova blocată în sărăcie și corupție, iar acum o atacă otrăvind sufletele oamenilor noștri, prin ceartă și dezbinare. Aceiași bani murdari corup diverse persoane pentru a nu permite curățarea justiției. Aceiași bani finanțează așa-numitele proteste. S-ar părea, dintr-o parte, că aceste grupări care vor să ne fure libertatea, care vor să ne blocheze viitorul, care vor să ne distrugă pacea și buna înțelegere, țipă mai tare decât se aude vocea poporului. Sute de mii de oameni se uită cum o mână de corupți plănuiesc să fure viitorul copiilor noștri.”

Maia Sandu a propus organizarea mitingului pentru a demonstra că moldovenilor le pasă și că opțiunea lor este una proeuropeană.

„Mulți au impresia greșită că cetățenii Republicii Moldova privesc cu nepăsare la ceea ce se întâmplă. Mulți cred, în mod eronat, că cetățenii țării noastre sunt indiferenți și nu iau atitudine (...). Eu vă propun să le răspundem. Eu vă îndemn să ne manifestăm, ca popor, decizia clară de a fi parte a familiei europene, bazată pe respect, stabilitate și colaborare economică. Eu vă îndemn să arătăm că unicul stăpân al acestui pământ este poporul Republicii Moldova. Eu vă îndemn să le explicăm, celor care mai au dubii, că deciziile privind viitorul Republicii Moldova se iau în Republica Moldova. A venit timpul ca moldovenii să arate că suntem un popor hotărât, un popor stăpân în casa lui, un popor care își poate apăra cu fruntea sus democrația, pacea și comunitățile. Eu vă propun să le răspundem.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG