Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: Băsescu să primească înapoi cetățenia moldovenească


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Noua prim-ministră a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că fostul președinte român, Traian Băsescu, trebuie să primească înapoi cetățenia moldovenească retrasă în ianuarie 2017 de președintele Igor Dodon.

Traian Băsescu a primit de la fostul președinte Nicolae Timofti cetățenia moldoveană în 2016. Igor Dodon i-a retras-o imediat ce a venit la putere, sub pretextul că Băsescu ar fi omis în cererea de cetățenie să spună că era cercetat penal în România.În plus, președintele pro-rus, Igor Dodon l-a mai acuzat pe Băsescu că ar vrea să submineze statalitatea R. Moldova.

Maia Sandu a declarat că Traian Băsescu poartă în aceste zile discuții cu oficialii europeni pentru a ajuta R. Moldova să depășească în mod pașnic criza politică de la Chișinău, iar noul guvern să poată să intre în funcție deplină. Noua prim-ministră a R. Moldova a subliniat marți că : „Domnul Băsescu trebuie să-și primească cetățenia înapoi pentru toate lucrurile bune pe care le-a făcut pentru noi”

Traian Băsescu a încercat să-și restabilească cetățenia moldoveană în justiție, dar Curtea Supremă de Justiție de la chișinău i-a respins demersul în noiembrie 2018

Judecătoria Chişinău a respins în ianuarie 2018 cererea înaintată de Băsescu privind anularea decretului de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova, semnat de către preşedintele Igor Dodon. Instanţa a calificat cererea ca fiind nefondată. Andrei Bivol, avocatul fostului președinte român a catalogat decizia justiției de peste Prut ca fiind „ilegală”, explicând că „cetăţenia a fost retrasă în mod abuziv, în lipsa unei propuneri corespunzătoare din partea Ministerului de Interene, a Ministerului de Externe sau a Serviciului de Informații și Securitate al R. Moldova”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG