Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: Blocul ACUM nu va face coaliție cu nimeni


Maia Sandu, președinta Blocului pro-reformist Acum
Maia Sandu, președinta Blocului pro-reformist Acum

Blocul ACUM nu va face coaliție în viitorul Parlament nici cu Partidul Democrat, nici cu Partidul Socialiștilor, nici cu Partidul ȘOR - a declarat președinta PAS, Maia Sandu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Maia Sandu a amintit că formațiunile ce alcătuiesc blocul ACUM – PAS și PPDA – au semnat și un angajament în acest sens. Acum a reușit să câștige la scrutinul parlamentar de duminică 26%, fiind a treia formațiune ca mărime care accede în Parlament

Maia Sandu a mai spus că alegerile parlamentare din 24 februarie au fost „fraudate” iar blocul ACUM va prezenta un raport detailat. Mai mult, în opinia ei,votul „nu a fost nici liber”, pentru că „sute de mii de oameni de peste hotare nu au putu vota” în baza actelor expirate. În interviul cu Europa Liberă, lidera PAS a contestat și faptul că alegerile ar fi fost „corecte”, aducând ca argument faptul că voturile ar fi fost cumpărate, mai ales în regiunea transnistriană . A subliniat și „utilizare excesivă a resurselor administrative”.

Observatorii electorali ai OSCE au declarat luni, 25 februarie, că alegerile parlamentare din R. Moldova au fost în general libere și corecte, iar neajunsurile înregistrate nu au afectat rezultatul final.

Uniunea Europeană, pe de altă parte, a reamintit că va continua să-și „condiționeze” relațiile cu R.Moldova, care se vor baza și în viitor pe „domnia legii și standarde europene”.

Statele Unite au salutat faptul că observatorii internaționali au calificat alegerile generale din R.Moldova drept „competitive și în general corecte” dar au precizat că împărtășesc temerile OSCE despre „voturi cumpărate și utilizarea masivă a resurselor administrative”. Într-o declarație din 27 februarie a Departamentului de stat american se arată că aceste temeri ar trebui investigate, la fel cum autoritățile moldovene ar trebui să asculte de „recomandările OSCE, ale Comisiei de la Veneția și altor instituții internaționale” privind noua lege electorală (care a fost modificată pentru a permite organizarea alegerilor în noul sistem mixt).

Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare 24 februarie arată că Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, blocul electoral ACUM – 26 de mandate, iar Partidul „Șor” – 7. Totodată, în Parlament au acces trei candidați independenți.

XS
SM
MD
LG