Linkuri accesibilitate

Maia Sandu, invitată la București de Viorica Dăncilă


Maia Sandu a fost felicitată pentru preluarea mandatului de prim-ministru la Chișinău
Maia Sandu a fost felicitată pentru preluarea mandatului de prim-ministru la Chișinău

Șefa Guvernului de la București i-a trimis Maiei Sandu un mesaj în care își exprimă încrederea că Executivul de la Chișinău va continua parcursul european al Republicii Moldova

Viorica Dăncilă reafirmă, în mesajul dat publicității, deplina disponibilitate a Guvernului României de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, baza esenţială a relaţiei bilaterale dintre cele două ţări.

"Pe responsabilitatea, hotărârea şi puterea de muncă a Guvernului pe care îl conduceţi se vor baza prosperitatea, stabilitatea şi securitatea Republicii Moldova. Consider esenţial ca, în activitatea dumneavoastră şi a colegilor dumneavoastră, să menţineţi la cote foarte înalte angajamentul european şi să promovaţi valorile noastre comune, europene", subliniază prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Şeful Executivului român apreciază că este de relevanţă majoră continuarea de către noul Guvern al Republicii Moldova a poziţiei privind reglementarea conflictului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova, în graniţele sale recunoscute internaţional şi fără să fie afectat parcursul său pro-european, potrivit comunicatului.

Totodată, prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat premierului Maia Sandu invitaţia de a efectua prima sa vizită în străinătate, la Bucureşti, cât mai curând posibil, pentru a continua tradiţia colaborării fireşti dintre România şi Republica Moldova.

La Chișinău, semne de instalare a calmului

Schimbarea cu 180 de grade a poziției Curții Constituționale de la Chișinău, care a anulat deciziile luate în favoarea partidului condus de Vlad Plahotniuc, a fost considerată de Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, sfârșitul crizei politice. Lidera Guvernului, Maia Sandu, a cerut demisia judecătorilor CCM, în semn „de omoare și de respect față de Constituție”.

Maia Sandu a acuzat membrii CCM că, „în loc să recunoască faptul că au participat la încercarea disperată a Partidului Democrat de a se menține ilegal la putere, își justifică decizia doar prin faptul că aceasta ar fi situația la momentul de față în Republica Moldova”.

Ce se întâmplă cu fugarii

Vicepremierul rus Dmitrii Kozak i-a confirmat viceprim-ministrului Andrei Năstase că liderul democraților, Vlad Plahotniuc, este dat în urmărire federală, iar în curând va fi dat și în urmărire internațională, transmite Unimedia.md. Plahotniuc ar fi plecat vineri din Republica Moldova, înainte ca liderul partidului său să anunțe retragerea de la guvernare, dispariția sa din țară fiind confirmată și de conducerea Partidului Democrat.

Kozak a spus că Plahotniuc are un un dosar penal deschis pe numele lui la Moscova.

Unimedia.md amintește că în luna martie presa rusă a difuzat un material despre legăturile lui Plahotniuc cu Veaceslav Platon și bancherul Gherman Gorbunțov. Presa din Rusia îl acuză pe Plahotniuc de spălări de bani, dar și de alte infracțiuni grave.

De asemenea, cu două zile înainatea alegerilor parlamentare, la data de 22 februarie, Ministerul rus de Interne l-a acuzat pe Plahotniuc și pe omul de afaceri Veaceslav Platon de organizarea unei grupări criminale internaționale și retragerea ilegală a banilor din Federația Rusă. Plahotniuc și Platon au organizat un grup criminal internațional care a retras ilegal mai mult de 37 de miliarde de ruble din Rusia în 2013-2014 (560 milioane dolari). Anchetatorii ruși au stabilit că cetățeni ai Rusiei și Republicii Moldova au creat un grup criminal internațional pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG