Linkuri accesibilitate

Maia Sandu s-a instalat în sediul Guvernului de la Chișinău, după plecarea lui Plahotniuc din țară


Guvernul Maiei Sandu s-a instalat în birourile din sediul Guvernului, unde vreme de o săptămână, apropiații lui Plahotniuc se baricadaseră
Guvernul Maiei Sandu s-a instalat în birourile din sediul Guvernului, unde vreme de o săptămână, apropiații lui Plahotniuc se baricadaseră

Guvernul Maiei Sandu s-a instalat la sediul Guvernului și a anunțat contramandarea unui marș de protest al Blocului Acum, după o săptămână tensionată, soldată cu plecarea din țară a lui Plahotniuc. Rolul României, explicat de Palatul Cotroceni

Șefa Cabinetului de la Chișinău, Maia Sandu, a anunțat că „Marșul Poporului” planificat pentru duminică la Chișinău a fost anulat. „Să ne bucurăm în liniște de această victorie”, le-a spus Sandu jurnaliștilor după ședința cabinetului său. „Să le dăm un răgaz polițiștilor și să amânăm „Marșul Poporului” pentru mai târziu. Capii acestui regim mafiot au plecat din țară. Să ne bucurăm în liniște de această victorie”, a declarat Maia Sandu.

Decizia de a amâna manifestația vine la scurt timp după ce Partidul Democrat a declarat, vineri seara, că se retrage în opoziție, iar Guvernul Filip a cedat puterea noii majorități PSRM-ACUM. Poliția a rămas în mare parte loială PD până în ultimele ore ale confruntării de o săptămână între PD și noua majoritate.

Prim-ministra Maia Sandu și membrii cabinetului său și-au preluat birourile eliberate în seara precedentă de Guvernul Filip, după o săptămână tensionată, în care Partidul Democrat refuzase să transfere puterea noii majorități parlamentare PSRM-ACUM.

PD a decis vineri să cedeze puterea pașnic, în urma unor ședințe de partid și întrevederi cu diplomați străini, inclusiv cu ambasadorul american Dereck J. Hogan și consilierul prezidențial român, Bogdan Aurescu. Maia Sandu, care reprezintă Blocul ACUM, și președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM, au cerut Curții Constituționale să-și anuleze deciziile de săptămâna trecută prin care declarase că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat, că noua majoritate PSRM-ACUM este în afara legii și nu poate crea Guvernul.

Partidul Democrat a confirmat că liderul său, Vlad Plahotniuc, a părăsit R. Moldova, dar spune că acesta a plecat doar „pentru câteva zile din țară, la familia sa”. Într-un comunicat emis noaptea trecută, PD spune că vrea să dezmintă „speculațiile apărute în presă despre așa-zisa dispariție” a lui Plahotniuc. Acesta a plecat din R. Moldova vineri, după ce Partidul Democrat a decis să cedeze puterea după o săptămână de confruntări cu noua majoritate PSRM-ACUM. După retragerea PD, prim-ministra Maia Sandu a declarat vineri că, „în foarte scurt timp, justiția independentă va aplica sancțiunile corespunzătoare pentru cetățeanul Plahotniuc și cei care au încălcat prevederile legale, subordonându-i-se direct”. Sandu și aliații ei consideră că PD a uzurpat puterea între altele prin refuzul de o săptămână să transfere guvernarea către noua majoritate PSRM-ACUM.

Președintele Klaus Iohannis consideră că ultimele evoluții politice de la Chișinău pot scoate Republica Moldova din criză și contribuie la o tranziție pașnică a puterii.

Administrația prezidențială a anunțat, într-un comunicat, că evoluțiile sus-menționate au avut loc în contextul unei vizite, vineri, la Chișinău a consilierului prezidențial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, alături de secretarul de stat din MAE Dan Neculăescu și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova.

„Programul a cuprins o reuniune de coordonare cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck Hogan, precum și întâlniri cu forțele și actorii politici implicați în criza în curs din Republica Moldova: liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc și Pavel Filip, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon”, se arată în comunicat.


Potrivit sursei citate, Aurescu a reiterat apelul României la calm, reținere și necesitatea ca toate forțele politice să acționeze cu responsabilitate pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova.

De asemenea, Aurescu a făcut un apel la dialog politic pentru soluționarea cât mai rapidă, pe cale pașnică, a crizei politice, în conformitate cu valorile și principiile Uniunii Europene, inclusiv ale statului de drept, se mai arată în comunicat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG