Linkuri accesibilitate

Românii și educația timpurie | 6 din 10 părinți nu își duc copiii la creșă


Cea mai mare parte dintre români își duc copiii la grădiniță, arată un sondaj realizat printre părinți.
Cea mai mare parte dintre români își duc copiii la grădiniță, arată un sondaj realizat printre părinți.

Pentru 4 din 10 părinți români, un copil educat înseamnă un copil respectuos, iar pentru un procent de 30%, un copil este educat dacă știe să se comporte în societate, arată datele din sondajul Percepția Publică privind Educația Timpurie din România, realizat la cererea Centrului Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională.

Un număr mare de părinți (64%) ar alege ca un copil de până la 3 ani să stea acasă cu cineva din familie, în timp ce numai o treime dintre părinți și-ar duce copiii la creșă.

În schimb, pentru copiii cu vârsta de grădiniță, majoritatea părinților (93%) aleg să-i ducă la unitățile de învățământ preșcolar.

Marja de eroare a studiului este de +/-2,8%.
Marja de eroare a studiului este de +/-2,8%.

Cea mai mare parte a părinților intervievați (68%) nu au auzit de conceptul de educație timpurie, mai arată rezultatele sondajului. Sondajul arată că există un deficit major de cunoaștere privind educația timpurie, conceptul fiind asimilat de numai 1 din 3 respondenți și mai degrabă de către cei peste 35 ani, cu școlarizare medie sau ridicată și din mediul urban.

Percepția părinților despre educația timpurie:

  • Față de creșă, grădinița este asociată cel mai mult cu educația timpurie, fiind urmată de alte servicii educaționale (de tipul after school, înot, muzică etc.);
  • 71% din părinții de copii cu vârsta preșcolară nu asociază educația timpurie cu creșa. Cu toate acestea, creșa este văzută ca un mediu propice pentru comunicare, socializare, cunoaștere, joc, muzică, desen etc., dar și îngrijirea și hrănirea corespunzătoare sunt definitorii pentru așteptările părinților cu copii de vârstă preșcolară;
  • Grădinița este asociată cu educația timpurie de aproape 49% din părinții de copii cu vârstă preșcolară;
Cei mai mulți părinți români nu au auzit de educația timpurie.
Cei mai mulți părinți români nu au auzit de educația timpurie.

În același timp, părinții români conștientizează importanța educației pentru dezvoltarea copilului, dar asociază produsul educației cu disciplina, conformismul și rezultatele școlare, copiii creativi și independenți fiind doriți de mai puțin de 1 din 6 respondenți.

Aproape jumătate dintre părinți spun că educația înseamnă să fii respectuos.
Aproape jumătate dintre părinți spun că educația înseamnă să fii respectuos.

Întrebați la ce se referă etapa de educație timpurie din dezvoltarea copilului, 53% dintre respondenți au spus că la grădiniță, în timp ce 31% au spus că la creșă.

Sondajul arată că puțini părinți asociază educația timpurie cu creșa.
Sondajul arată că puțini părinți asociază educația timpurie cu creșa.

Potrivit studiului comandat de Step by Step, 61% din respondenți menționează spontan educația ca fiind importantă în dezvoltarea copilului, comparativ cu cel puțin alte 13 nevoi cheie, în afara celor de bază: hrană, sănătate și afecțiunea părinților.

Creșe insuficiente

Pe de altă parte, doar 1 din 3 participanți la sondaj apreciază oferta de creșe ca fiind suficientă, iar 1 din 5 menționează faptul că nu există astfel de servicii de educație timpurie în localitate. În privința calității serviciilor oferite de creșele din localitate, aceasta este apreciată de 64% din respondenții la nivel general care confirmă existența serviciilor de acest tip.

În cazul grădinițelor, oferta este semnificativ mai bună, 58% dintre respondenții care știu despre acest tip de servicii consideră numărul grădinițelor ca fiind suficient. Sondajul relevă deficitul de locuri la grădinițe din marile orașe, cea mai mare parte a părinților din mediul rural (74%) spun că oferta este bună, în timp ce numai 46% dintre părinții din mediul urban sunt mulțumiți de oferta de grădinițe.

În ceea ce privește decizia de alegere a creșei sau grădiniței, principalele criterii menționate pentru selecție sunt apropierea față de casă, calificarea personalului, dotarea și calitatea spațiilor, dar și existența autorizațiilor.

Sondajul arată că peste jumătate dintre părinți preferă creșa din apropierea locuinței.
Sondajul arată că peste jumătate dintre părinți preferă creșa din apropierea locuinței.

Sondajul arată că înainte de suspendarea până la 1 ianuarie 2022 și la doar trei luni de la intrarea legii în vigoare, posibilitatea ca angajatorul să deconteze cheltuielile de educație timpurie în limita a 1500 lei pe lună era cunoscută de 25% dintre părinții de copii sub 18 ani sau potențialii părinți, ponderea fiind semnificativ mai mare în rândul celor cu studii superioare și din mediul urban.

Carmen Lică, directorul executiv al Centrului Step by Step, consideră că politicile publice actuale ar trebui susțină dezvoltarea de servicii de educație timpurie de calitate prin calificarea personalului, standardizarea dotărilor spațiilor și autorizarea lor astfel încât procesul de educație să se desfășoare în condiții de siguranță.

Părinții ar trebui să-i ducă pe cei mici la creșă deoarece personalul de aici îi poate ajuta să se dezvolte.

Dacă există acces la un serviciu de educație timpurie tip creșă, de calitate, ar fi de preferat să fie accesat acest serviciu întrucât personalul calificat din acest serviciu va reuși cu mult mai mult succes să-i ofere copilului stimularea de care acesta are nevoie. Este la fel de important ca familia să colaboreze cu creșa întrucât o bună dezvoltare timpurie a copilului presupune atenție, grijă și stimulare permanente. Nu întâmplător se spune că „e nevoie de tot satul pentru a crește un copil”, a spus Carmen Lică.

Plusul adus de sistemele alternative este tocmai respectarea regulilor de către copii, cât și de către adulți.
Carmen Lică

Directoarea Centrului Step by Step spune că tinerii care se pregătesc să devină părinți ar trebui să înțeleagă în primul rând „cum se va schimba viața familiei, să înțeleagă care sunt nevoile copilului și să își asume parteneriatul necondiționat pe viață care tocmai a început”.

Carmen Lică arată că prin metodele alternative folosite în educarea celor mici pot fi incluse și reguli pe care educatorii le stabilesc împreună cu cei mici. „Acest lucru înseamnă încă din primul moment că vorbim de disciplină dar nu în sensul clasic, în care termenul pare că are un caracter opresiv. Plusul adus de sistemele alternative este tocmai respectarea regulilor de către copii, cât și de către adulți”, spune Carmen Lică.

Cercetarea a fost realizată de IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) la începutul lunii martie, prin metoda CATI, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1303 persoane cu vârste peste 18 ani, are o eroare maxim tolerată de +/-2,8%.

Legea educației prevede că grupa mare de la grădiniță devine obligatorie din anul școlar 2020-2021, când toți copii de 5 ani ar fi trebuit înscriși la grupa mare. Din 2023 de vine obligatorie grupa mijlocie de grădiniță, iar din 2030, grupa mică.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG