Linkuri accesibilitate

Managerul spitalului din Botoșani a fost demis. CJ cere și demisia medicului de gardă și a medicului curant al Alexandrei


Nu am aer au fost ultimele cuvinte ale Alexandrei, înainte de a muri vineri dimineață în maternitatea din Botoșani. Proteste cu sute de participanți au avut loc în ultimele zile în fața maternității din Botoșani și pe străzile din oraș.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Botoșani, Iulian Angel Călin, a fost eliberat miercuri din funcție, a anunțat Consiliul Județean Botoșani. Demiterea vine după decesul tinerei de 25 de ani în maternitatea spitalului și al cărei caz a indignat opinia publică din România.

„Am luat decizia încheierii mandatului domnului Iulian Angel Călin la conducerea Spitalului Județean de Urgență «Mavromati» Botoșani. Conducerea interimară Spitalului Județean de Urgență «Mavromati» Botoșani va fi asigurată de către doamna doctor Monica Adăscăliței”, a anunțat președintele Consiliul Județean Botoșani, Doina Federovici, într-un comunicat al instituției postat pe pagina de Facebook.

Demiterea acestuia vine după mai multe zile de proteste în fața maternității din Botoșani, unde Alexandra Miron (25 de ani) a murit după ce nu a fost operată la timp și nu a primit nicio îngrijire medicală timp de șapte ore.

Președinta CJ solicită și demisia medicului de gardă și a medicului curant al Alexandrei, către care aceasta a trimis mesaje disperate pentru a-i efectua mai repede operația necesară, fără a primi niciun răspuns.

„Eliberarea din funcție a domnului Angel Călin nu* șterge vina cadrelor medicale care nu au intervenit în cazul tragic al Alexandrei, de aceea reiterez solicitare de demisie a medicului curant și a celui care a asigurat garda, care au arătat o totală lipsă de empatie față de o femeie aflată în suferință, precum și carențe uriașe de profesionalism”, a declarat Doina Federovici, potrivit comunicatului CJ.

„Este un gest minim de responsabilitate în fața unor asemenea tragedii! Aceste demisii trebuie să vină rapid și fără ezitare, pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple!.”

CJ Botoșani a amintit că Angel Călin ocupa funcția de manager interimar, până la organizarea unui concurs, după demisia fostului manager, Doina Caba, din necesitatea de a continua investiții și proiecte ale spitalului.

În comunicatul postat de CJ, e amintit faptul că acesta avea experiență managerială în domeniul resurselor umane și administrative.

Asta după ce în spațiul public au apărut trimiteri la susținerea politică de care s-a bucurat la numire Angel Călin din partea președintei CJ, Doina Federovici, șefa PSD Botoșani. Asta în condițiile în care acesta nu avea experiență deloc în domeniul medical.

Cazul dramatic al Alexandrei

Alexandra Miron, gravidă în luna a treia, a fost internată joi seară la 23.30 maternitatea Spitalului Județean de Urgență Botoșani, acuzând sângerări și dureri puternice. Medicii au constatat în urma controalelor de specialitate că sarcina era oprită din evoluție și urmau să îi efectueze un chiuretaj a doua zi.

De la încheierea analizelor, la 0.45 până la 7.35 dimineața (aproape șapte ore) ea nu a mai primit niciun fel de îngrijire medicală, rezultă din raportul de control al DSP Botoșani, deși pe timpul nopții a acuzat dureri cumplite și a implorat medicul curant și medicul de gardă, prin sms-uri, să îi efectueze operația mai repede.

Nu a primit niciun răspuns.

A comunicat constant cu soțul ei, iar ultimul mesaj, trimis după ora 7, a fost către mama sa: „Nu mai am aer!”

La 7.35 a fost transferată direct pe secția ATI, după ce „s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale” , potrivit raportului DSP.

Manevrele de resuscitare au durat 40 de minute, fără succes și la 8.20 a fost constatat decesul. Luni, Alexandra Miron, mamă a altor trei copii, a fost înmormântată.

Potrivit raportului medicilor legiști cauza principală a decesului a fost sarcina oprită din evoluție, „complicată infecțios”, care a dus la insuficiență cardio-respiratorie și edem pulmonar.

Medicul de gardă și restul personalului cu atribuții în intervalul în care s-a produs tragedia au fost suspendați, iar Ministerul Sănătății a înființat un corp de control și a solicitat verificări suplimentare din partea autoritățile centrale din domeniul sănătății.

Poliția Botoșani a deschis în acest caz un dosar penal pentru ucidere din culpă, o sesizare penală fiind depusă de fratele tinerei, Vlad Miron.

Cazul Alexandrei a indignat o țară întregă și la Botoșani au avut loc mai multe proteste cu sute de participanți, sub genericul „Dreptate pentru Alexandra!”

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG