Linkuri accesibilitate

Mandat european de arestare pe numele lui Mario Iorgulescu pentru o condamnare mai veche


Curtea Supremă a anulat joi condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani și opt luni de închisoare pentru uciderea, în trafic, a unui tânăr de 24 de ani peste autoturismul căruia s-a suit cu bolidul său și a accelerat.
Curtea Supremă a anulat joi condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani și opt luni de închisoare pentru uciderea, în trafic, a unui tânăr de 24 de ani peste autoturismul căruia s-a suit cu bolidul său și a accelerat.

Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a emis, vineri, un mandat european de arestare pe numele lui Mario Iorgulescu şi un mandat de executare a pedepsei de trei ani de închisoare pe care acesta o primise pentru complicitate la lipsirea de libertate a unui bărbat, în 2018.

Poliţia Română anunţă că a notificat autorităţile italiene pentru executarea mandatului european de arestare, astfel încât Mario Iorgulescu, 29 de ani, să rămână sub controlul acestora.

Totodată, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul SIRENE, Poliţia Română a notificat omologii italieni pentru executarea mandatului european de arestare, astfel încât persoana să rămână sub controlul autorităţilor.

Mario Iorgulescu, fiul preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost condamnat, în aprilie 2021, de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare pentru lipsire de libertate, decizia magistraţilor fiind definitivă.

În prima instanţă, la Judecătoria Sectorului 3, Mario Iorgulescu fusese achitat.

Curtea de Apel Bucureşti a decis atunci condamnarea lui Mario Iorgulescu la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la lipsirea de libertate a unui bărbat.

Joi, Curtea Supremă a admis joi recursul în casație făcut de Mario Iorgulescu după condamnarea la 13 ani și opt luni de închisoare din cauza accidentului de circulație produs pe 8 septembrie 2019, pe fondul consumului de alcool și cocaină.

Dosarul a fost trimis acum la rejudecare la Curtea de Apel București. Decizia este definitivă, însă a existat şi o opinie separată, pentru respingerea recursului.

Mario Iorgulescu a fost condamnat, în octombrie 2023, la 13 ani şi opt luni de închisoare de Curtea de Apel Bucureşti.

Magistraţii au contopit pedepsele din dosarul accidentului pe care acesta l-a provocat cu o sentinţă mai veche, pentru complicitate la lipsire de libertate.

Mario Iorgulescu - fiul preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu - a provocat în 8 septembrie 2019 un accident rutier, pe şoseaua Chitilei, din Bucureşti, soldat cu moartea unui tânăr de 24 de ani.

În urma accidentului, Mario Iorgulescu a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti, la secţia ATI, iar ulterior a fost externat pentru a fi transportat la o clinică de terapie intensivă din Italia, unde a rămas internat până în octombrie, când a fost externat şi preluat de un institut de reabilitare psihiatrică din Italia. Pe 31 octombrie, el a fost internat la o altă clinică din Italia.

El a fost trimis în judecată de Parchetul Capitalei în august 2020 pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe.

Procurorii au scris în actul de inculpare că accidentul a fost făcut „pe fondul unei crize de gelozie şi într-o stare de furie” cu o alcoolemie de 1,96 g/l şi sub influenţa cocainei.

Mario Iorgulescu intenționa să meargă din satul Gulia, comuna Tărtăşeşti, spre un club din Parcul Herăstrău, din Capitală.

El conducea un Aston Martin model DBS cu o viteză ce depăşea cu mult viteza legală de 50 km/h în localitate, pătrunzând pe culoarea roşie a semaforului cu viteza de 145 km/h în intersecţia dintre Şos. Chitilei şi str. Teodor Neagoe, accelerând până la 162 de km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda întâi.

Procurorii mai spun că acesta a urcat cu partea stângă a mașinii pe un scuar, a apăsat la maximum pedala de acceleraţie, pătrunzând pe contrasens şi intrând în coliziune frontală, în timp ce avea 143 km/h, cu autoturismul Audi condus de tânărul de 24 de ani care a murit pe loc.

Procurorii spun că Iorgulescu, din momentul în care a pătruns în intersecţie pe culoarea roşie a semaforului, nu a acţionat frâna, ba chiar în momentul coliziunii pedala de acceleraţie era apăsată la maximum.

„Procedând în acest mod, inculpatul a fost indiferent faţă de urmările acţiunilor sale, pe care le-a prevăzut şi acceptat, punând în pericol participanţii la trafic, lăsând producerea sau evitarea unei coliziuni pe seama hazardului şi astfel ucigând-o pe victimă cu intenţie indirectă”, se arăta în rechizitoriu.

Accidentul a avut loc în seara zilei de 8 septembrie 2019, când Mario Iorgulescu participa la o petrecere dată de familia unei prietene în satul Gulia, comuna Tărtăşeşti, din județul Dâmbovița, unde a consumat alcool.

La un moment dat, el a aflat că fosta sa iubită, de care tocmai se despărţise, se afla într-un club din Parcul Herăstrău. Martorii povestesc că el s-a certat continuu la telefon cu fosta iubită, era nervos şi ţipa, însă i-a promis gazdei că nu se va urca la volan în starea în care se afla.

La terminarea petrecerii, în jurul orei 2:50, pe fondul unei crize de gelozie şi într-o stare de furie, având o alcoolemie de 1,96 g/l şi fiind sub influenţa cocainei, el s-a urcat în maşina sa, un Aston Martin model DBS, şi a plecat spre Capitală, spune rechizitoriul.

„Victima «stătea ca un covrig, era tot rupt în el, îl ţineau doar pantalonii», era pe câmp în lateral pe partea dreaptă a autoturismului. Un martor a presupus că victima a fost proiectată pe uşa din dreapta a maşinii, după care uşa s-a blocat la loc. Victima avea ochii închişi, martorul ţipa la ea cât putea de tare, gândindu-se că, dacă ar încerca să o mute, i-ar face mai mult rău, nici nu credea că era mort, fiind sigur că medicii îl vor salva”, a povestit un martor în instanță.

Același martor a continuat: „În zonă au venit şi alte persoane. (...) Ambulanţa a sosit în circa 7-8 minute, iar în această perioadă a venit o femeie care spunea că e asistentă, i-a pus mâna la gât şi a spus că era mort şi că se duce la celălalt şofer să îl salveze, adică la inculpat”.

La câteva zile după accident, Mario Iorgulescu a fost transferat de către familie în Italia, cu un avion privat, şi internat într-o clinică.

El fost trimis în judecată în lipsă, iar pe 10 februarie 2023 a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 15 ani şi opt luni în primă instanță.

În decizia de condamnare, judecătoarea Manuela Orzaţă de la Tribunalul Bucureşti a menţionat că Mario Iorgulescu avea discernământ în momentul producerii accidentului, că nu a suferit şi nu suferă nici în prezent de afecţiuni psihice care să-l împiedice să fie transferat din Italia pentru a participa la procesul intentat de autorităţile române.

Judecătoarea a completat că, dacă el are afecţiuni medicale, se poate trata fără probleme în sistemul penitenciar din România.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG