Linkuri accesibilitate

Dominic Fritz nu-și poate lua mandatul de primar al Timișoarei. Cine sunt cei care îl contestă


România, Dominic Fritz sărbătorește victoria în alegeri alături de susținători
România, Dominic Fritz sărbătorește victoria în alegeri alături de susținători

Învestirea lui Dominic Fritz ca primar al municipiului Timișoara este amânată după ce împotriva primarul ales au fost depuse trei contestații în instanță. El trebuie să fie învestit marți în funcție, dar ca trebui să aștepte decizia Tribunalului Timiș, care nu a stabilit încă termenul de judecată.

Pe rolul Tribunalului Timiș se află dosarul 25174/325/2020 cu trei contestații în apel depuse în 21 și 22 octombrie.

Cine sunt cei care îl contestă pe Dominic Fritz

Adrian Popescu, fost contracandidat al lui Dominic Fritz la primăria municipiului din partea ALDE. Popescu a anunțat pe Facebook că atacă legalitatea declarării domiciliului cetățeanului străin, invocând Legea 115/2015. Adrian Popescu a obținut 548 de voturi la algerile din 27 septembrie, adică nici 1% din voturile valide. În campanie, Adrian Popescu se prezenta astfel electoratului: „În decursul vieţii am făcut de toate: de la mecanic la afacerist şi apoi la avocat. Şi tot ceea ce am făcut, am făcut din pasiune”.

Monica Lia Hărmănescu, cadru didactic la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară-USAMV Timișoara, membră PNL, care și-a exprimat agresiv poziția față de candidatul USR-Plus pe blogul propriu, preluând clișee de campanie despre „străinul șomer” care vrea să subordoneze orașul european al lui Robu. Ea anticipează acțiunea de contestare motivând pe blog cu articole din Constituție, inclusiv cu faptul că imnul național este „Deșteaptă-te române”, iar limba oficială este limba română. Monica Hărmănescu este înregistrată cu numeroase alte litigii pe site-ul justiției.

Călin Narcis Petrescu a fost DJ la Radio Timișoara, concediat în 2020 în urma unei sancțiuni aplicată fiindcă și-a părăsit emisiunea transmisă în direct. Acesta a însoțit echipa de campanie a PNL și a fost prezent la sediul partidului în seara alegerilor locale. Petrescu postează permanent pe pagina proprie de Facebook comunicatele prefectului liberal, precum și mesaje ale unor apropiați ai fostului primar Nicolae Robu.

Tribunalul Timiș are termen 5 zile pentru a da o sentință, care, conform procedurilor, se comunică prefectului, secretarului general al primăriei și primarului ales. Am încredere că înțelepciunea va învinge, că voi fi învestit săptămâna viitoare și ne putem apuca de treabă cu o majoritate stabilă în Consiliul Local”, a transmis Dominic Fritz pe Facebook.

Dominic Fritz și-a acuzat oponenții că fac jocuri politice în loc să lase noua administrație să intre în funcțiune pentru a putea gestiona problemele serioase cu care se confruntă orașul.

„Intrăm în scenariul roșu în epidemia de COVID-19, vine iarna, trebuie să rezolvăm niște probleme urgente la COLTERM, în Primărie așteaptă teancuri de acte să fie semnate și unora le arde de jocuri politice pe spezele timișorenilor", a replicat Dominic Fritz.

Dominic Fritz a câştigat alegerile pentru primăria Timișoara cu 52,66% din voturi, învingându-l pe primarul în funcție Nicolae Robu, susținut de PNL.

Situația de la Timișoara este una similară cu cea de la București unde, la aproape o lună de la alegerile locale, Nicușor Dan nu își poate prelua mandatul pentru că împotriva lui s-au depus 52 de contestații, majoritatea de către actuali și foști consilieri generali PSD.

XS
SM
MD
LG