Linkuri accesibilitate

Manifestanți reținuți la protestele anti-Putin din mai multe orașe din Rusia


Un manifestant reținut la Sankt Petersburg, la unul dintre protestele anti-Kremlin

Zeci de oameni au fost reținuți dintre participanții la manifestațiile anti-Kremlin care au avut loc ieri în toată Rusia.

Mii de oameni au înfruntat ploaia în orașul estic Habarovsk pentru a participa la cel de-al patrulea weekend consecutiv de proteste. Ei și-au manifestat opoziția față de Kremlin, după ce autoritățile centrale l-au arestat pe guvernatorul Serghei Furgal și l-au transferat la Moscova.

La Habarovsk nu au fost raportate rețineri ale protestatarilor. Însă grupul OVD-Info care urmărește arestările politice din Rusia a anunțat că 70 de persoane au fost reținute la evenimentele similare care au avut loc în alte 14 orașe - este vorba de 23 de oameni la Sankt Petersburg, 14, la Moscova și cinci, la Vladivostok.

La Habarovsk, oamenii au scandat „Putin, demisia!” și „Libertate!”, iar manifstanții au purtat un banner pe care scria „Rusia fără Putin”.

Membru al Partidului Național Liberal Democrat al Rusiei (LDPR), Furgal a fost ales cu o largă majoritate, în 2018, în funcția de guvernator, unde l-a avut drept contracandidat pe un reprezentat al partidului de guvernare al lui Putin - „Rusia Unită”.

La 9 iulie, Furgal a fost arestat și transferat în capitală, sub suspiciunea implicării sale în mai multe infracțiuni din 2004 și 2005.

Furgal a fost apoi demis de președintele Vladimir Putin, care a numit un alt membru LDPR ca guvernator interimar al regiunii Habarovsk.

Susținătorii lui Furgal reclamă faptul că acuzațiile împotriva sa sunt de natură politică. Protestele evidențiază nemulțumirea crescândă în Orientul Îndepărtat față de ceea ce manifestanții văd ca politici dominate de Moscova, care adesea neglijează opiniile și interesele lor.

Popularitatea lui Putin se află în continuă scădere, în condițiile în care economia rusă este afectată deopotrivă de pandemia de coronavirus, dar și din cauza sancțunilor internaționale de după anexarea Crimeii.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG