Linkuri accesibilitate

Manifestații în Franța după decapitarea profesorului care le-a vorbit elevilor de Charlie Hebdo


 Manifestație în memoria profesorului Samuel Paty, victima unui atentat, Paris, 18 octombrie 2020
Manifestație în memoria profesorului Samuel Paty, victima unui atentat, Paris, 18 octombrie 2020

Mii de persoane au participat la manifestații ce au avut loc în Franța cu rolul de a arătat sprijinul pentru Samuel Paty, profesorul ce a fost decapitat după ce a arătat elevilor caricaturi cu Profetul Mohamed într-o lecție despre Charlie Hebdo și evenimentele tragice din 2015.

Persoanele ce s-au adunat în Place de la République din Paris au purtat sloganul „Je suis enseignant" (Eu sunt profesor). Premierul francez Jean Castex a afirmat, în schimb, „Suntem toți Franța".

Mii de oameni s-au adunat și în Place Bellecour din Lyon pentru a-și aduce omagiul, cu o altă prezență mare s-a înregistrat la Nantes. Manifestări au avut loc și la Toulouse, Strasbourg, Marsilia, Bordeaux și în alte părți.

Un bărbat identificat drept Abdoulakh A a fost împușcat mortal de poliție vineri după uciderea profesorului. Paty a fost decapitat lângă școala la care preda geografie, în suburbiile Parisului.

Alte 11 persoane au fost arestate în legătură cu acest asasinat. Patru dintre ei erau apropiați de Abdoulakh și au fost reținuți imediat după crimă. Sâmbătă, alte șase persoane au fost arestate, inclusiv tatăl unuia dintre elevii victimei și un predicator descrie de presa franceză drept islamist radical, scrie BBC.

Președintele Macron a afirmat că atacul poartă toate semnele „unul atac terorist islamic", iar profesorul a fost ucis pentru că a învățat „libertatea de exprimare".

Crima are loc chiar în timp ce în Franța se desfășoară procesul privind atacul terorist de la sediul redacției Charlie Hebdo, publicație care a publicat caricaturi cu Profetul Mohamed.

Procurorul antiterorism Jean-François Ricard a declarat că suspectul, care locuia în orașul Évreux din Normandia, la aproximativ 100 km de locul crimei, a mers vineri după-amiază la școala profesorului Paty din Conflans-Sainte-Honorine și a cerut elevilor să îl indentifice pe profesor.

Abdoulakh A, un tânăr de 18 ani născut la Moscova de origine cecenă, nu avea nicio legătură aparentă cu profesorul sau cu școala. El l-a urmărit pe Paty în timp ce se îndrepta spre casă de la serviciu și a folosit un cuțit pentru a-l lovit pe profesor în cap, iar ulterior l-a decapitat. Ulterior, avea să fie împușcat mortal de forțele de ordine.

XS
SM
MD
LG