Linkuri accesibilitate

Scandalul raportărilor greșite. Șefa DSP Suceava confirmă eliberarea sa din funcție


UPDATE - „Postul de director executiv la DSP Suceava este vacant. Doamna Manuela Trifan nu a fost demisă, ci a revenit pe funcția de execuție ocupată prin concurs ca urmare a încetării exercitării cu caracter temporar a funcției publice de director executiv la DSP Suceava”, a declarat la întrebarea Europei libere, Grupul de comunicare strategică.

Numai că în interviul acordat marți Europei libere Manuela Trifan a spus că delegarea sa la șefia DSP Suceava înceta pe 1 iulie.

***

Manuela Trifan, delegată la șefia DSP Suceava la sfârșitul lunii martie, odată cu apariția focarului de coronavirus, a confirmat marți, într-o discuție avută cu Europa liberă, eliberarea sa din funcție.

În urmă cu patru zile Trifan ar fi confirmat pentru o publicație locală că Suceava a ajuns să fie declarată focar de coronavirus din cauza unei raportări greșite a cazurilor.

Șefa DPS ar fi admis această greșeală în discuția cu jurnalistul de la Monitorul de Suceava, care a scris că DSP ar fi raportat numărul de teste pozitive ca număr de persoane depistate cu coronavirus.

Suspiciunea că undeva există o greșeală a apărut de la faptul că Suceava raporta un număr foarte mic de persoane vindecate și un număr inexplicabil de mare de cazuri, comparativ cu restul județelor.

Trifan a declarat în presa locală că a început să verifice personal situația, caz cu caz, și până acum a reușit să stabilească situația exactă, retroactiv, pentru toate cazurile de vindecare, până la începutul lunii mai. Același lucru l-a făcut, miercuri, 13 mai, și Spitalul de Urgență Suceava, care la început nu introducea în tabelele de raportare cazurile de persoane vindecate și externate. ”Ieri spitalul s-a mobilizat exemplar pentru actualizarea listelor. Eu am verificat personal toți vindecații, până la începutul acestei luni. Am luat caz cu caz”, a declarat Trifan.

De asemenea, de circa două săptămâni DSP Suceava lucrează pe platforma informatică „Corona”, astfel încât evidența se poate ține precis.

Șefa DSP a arătat că probleme sunt în verificarea datelor de la începutul epidemiei, când, se pare, „s-au raportat teste, nu persoane pozitive”. „Sunt cazuri cu nume și prenume, dar fără CNP, fără adresă, nu le putem aloca nici unei unități administrativ teritoriale, pur și simplu nu știm de unde sunt”, a afirmat Trifan.

Nu există nici un indiciu că cineva ar fi dorit să falsifice datele, ci astfel de situații au putut să apară pe fondul volumului foarte mare de muncă și lipsei de personal, mai ales a informaticienilor.

În discuția avută marți cu Europa liberă, Trifan a dat înapoi și a spus că singura sa greșeală este că a acceptat discuția cu jurnalista din presa locală, în condiții improprii, fără documente în față, deși declarațiile sale nu privesc cifre și se referă la o situație de fapt.

În aceste condiții, s-ar pune sub semnul întrebării însăși declararea Sucevei ca focar de coronavirus și intrarea sa în carantina din care a ieșit cu o zi înainte de încheierea stării de urgență.

Trifan spune că nu i-au fost aduse reproșuri odată cu înlăturarea sa din funcție și că se va întoarce la Iași, la postul său de inspector din care a fost delegată în urmă cu două luni.

În documentul semnat de directorul de resurse umane din minister, Trifan este anunțată că de miercuri, 20 mai, îi încetează numirea „pe funcția de director executiv la Direcția de Sănătate Publică Suceava”.

Delegația sa, spune Manuela Trifan, ar fi urmată să se încheie în iulie. Ea a spus că este bucuroasă că se poate întoarce acasă, la familia din Iași, pe care nu și-a mai văzut-o de două luni, de când a fost delegată la Suceava.

Trifan a înlocuit-o la șefia direcției pe Silvia Boliacu, economist fost subprefect susținută de guvernul ALDE-PSD.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG