Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu și-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale


Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu.
Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu și-a anunţat marți candidatura la alegerile prezidenţiale, prin intermediul unui mesaj intern în PSD. Anunţul a venit cu patru zile înainte de Congresul PSD, organizat sâmbătă, în care se va alege noul preşedinte al formaţiunii şi va fi validat candidatul la alegerile prezidenţiale.

Marcel Ciolacu a transmis într-un mesaj intern către social-democraţi că a vrut ca ei să afle despre această decizie de la el, personal, şi nu de la televizor. În același timp, a spus Ciolacu, decizia va fi dezbătută sâmbătă la Congresul PSD.

„Sunt sigur că, împreună, vom reuşi să recâştigăm preşedinţia, după 20 de ani”, a declarat Ciolacu în mesajul în care cere sprijinul pentru confirmarea candidaturii la Congres.

Mesajul complet al președintelui PSD

„Vă salut, sunt Marcel Ciolacu. După ce m-am consultat cu foarte mulţi dintre domneavoastră, am luat decizia să candidez la preşedinţia României. Am vrut să aflaţi asta de la mine şi nu de la televizor, pentru că această decizie o vom dezbate sâmbătă la Congresul PSD. Avem cea mai bună echipă pentru România, aşa cum am arătat la toate alegerile din acest an. Sunt sigur că, împreună, vom reuşi să recâştigăm preşedinţia, după 20 de ani. Sâmbătă, la Congres voi prezenta planul meu pentru România. Sper din toată inima să îmi acordaţi onoarea de a lupta în numele dumneavoastră şi al românilor, pentru a câştiga alegerile prezidenţiale. România are nevoie de stabilitate şi echilibru. Contez pe voi toţi şi vă aştept alături de campania noastră. Vă mulţumesc!”

Marcel Ciolacu a publicat pe pagina sa de Facebook și un videoclip prin care și-a anunțat intrarea în cursa prezidențială.

„Am decis să îmi depun candidatura la preşedinţia României. Am luat această decizie după ce m-am consultat cu românii, cu familia mea şi cu colegii mei din partid”, a spus preşedintele PSD.

Luni, Marcel Ciolacu a anunţat lansarea unei platforme program de dezvoltare a României care să plece de la ideile venite de la oamenii obişnuiţi.

Social-democrații au sâmbătă, 24 august, congres. Principalele puncte pe agendă sunt alegerea conducerii partidului și stabilirea candidatului la preşedinţia României.

Pe lângă Marcel Ciolacu (PSD), în cursa prezidențială și-au anunțat deja prezența Nicolae Ciucă (PNL), George Simion (AUR) și Elena Lasconi (USR).

Un alt probabil candidat este Mircea Geoană (independent), dar actualul secretar general-adjunct al NATO nu a făcut un anunț oficial, deși își face campanie de mai multă vreme prin țară.

O analiză Europa Liberă arată că o candidatură a lui Marcel Ciolacu e puternic influențată de una a lui Mircea Geaoană.

Dacă Marcel Ciolacu intră în cursa pentru prezidențiale, va fi obligat ca în turul doi, într-o eventuală competiție cu Mircea Geoană, să ceară sprijinul lui Nicolae Ciucă. Dacă Marcel Ciolacu ajunge în turul doi cu Nicolae Ciucă, va avea nevoie de susținerea lui Mircea Geoană.

Pe de altă parte, dacă Marcel Ciolacu ar fi refuzat candidatura și ar fi preferat varianta unui „independent”, poate chiar Mircea Geoană, atunci poziția lui Ciolacu în partid s-ar fi fragilizat, mai arată analiza Andreei Pora.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG