Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu, președintele de partid cu cea mai mare casă. Ce suprafețe au locuințele liderilor politici


Vilele impresionante ar trebui impozitate suplimentar, susține liderul PSD, cel care deține o vilă de peste 280 mp în municipiul Buzău . Imagine cu Marcel Ciolacu
Vilele impresionante ar trebui impozitate suplimentar, susține liderul PSD, cel care deține o vilă de peste 280 mp în municipiul Buzău . Imagine cu Marcel Ciolacu

Liderii PSD au readus în discuție impozitarea luxului, fără a preciza exact la ce se referă și care ar trebui să fie pragul de la care începe taxarea. Tema este veche, a fost enunțată cândva de Dan Voiculescu (PC), a trecut pe la Gabriel Oprea (UNPR) și a ajuns acum la Marcel Ciolacu (PSD).

„Am enunțat înaintea începerii negocierilor pentru formarea noului guvern un principiu simplu: taxe mai mari pentru bogați și beneficii pentru cei cu venituri reduse și medii. Cine deține vile impresionante cu piscină, cine își permite să aibă iaht și schimbă an de an limuzinele de lux nu va suferi prea tare din pricina creșterii cu câteva procente a impozitului”, sintetiza Marcel Ciolacu, președintele PSD, viziunea partidului despre guvernare.

Despre liderii PSD nu s-a scris vreodată în presă că sunt săraci. Dimpotrivă. Singurul președinte PSD care nu a deținut o casă a fost Mircea Geoană, dar și acesta a profitat din plin de vilele puse la dispoziție de RAAPPS.

Marcel Ciolacu vorbește de „vile impresionante cu piscine” care ar urma să fie impozitate. PSD și liderul să nu au definit până acum ce înseamnă o vilă impresionantă.

„Luxul și prostia se plătesc", a afirmat președintele PSD.

Europa Liberă a încercat să afle ce suprafețe au casele liderilor partidelor parlamentare. Toate informațiile sunt publice, ele putând fi regăsite în declarațiile de avere. Impozitul pe proprietate este stabilit la nivelul fiecărei administrații locale.

Președintele PSD deține împreună cu familia sa o casă în municipiul Buzău. Suprafața utilă este de 281 mp, iar imobilul a apărut prin construcție în 2005. Comparativ cu președinții celorlalte partide parlamentare este cea mai mare casă.

Alexandru Rafila a intrat în politica mare la invitația lui Marcel Ciolacu
Alexandru Rafila a intrat în politica mare la invitația lui Marcel Ciolacu

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Alexandru Rafila (PSD), are o casă și două apartamente. Toate sunt obținute înainte ca doctorul să intre în politică. Cea mai mare suprafață o are casa din Râșnov – 330 mp. Apartamentul din Voluntari are 140 mp, iar cel din București 170 mp.

Fostul primar al Capitalei nu are locuința în București
Fostul primar al Capitalei nu are locuința în București

Gabriela Firea a trecut la capitolul clădiri casa cumpărată în 1994 de Florentin Pandele. Situată în comuna Petrachioaia, județul Ilfov, casa are o suprafață de 240 mp. La capitolul bijuterii, prim-vicepreședintele PSD a trecut bunuri în valoare de 130.000 de euro și tablouri de 110.000 de euro.

Dacă se situează pe primul loc între liderii partidelor parlamentare, Marcel Ciolacu nu prinde nici măcar podiumul în PSD. Famila deputatei Rodica Nassar deține două imobile de peste 500 mp, unul fiind în Liban, deputata Nicoleta Goleac are o casă de 364 mp în comuna Berceni, iar deputatul Vasile Cîtea deține împreună cu soția o casă construită în 2005 de 480 mp.

Florin Cîțu și-a cumpărat apartamentul în boom imobiliar
Florin Cîțu și-a cumpărat apartamentul în boom imobiliar

Președintele PNL, Florin Cîțu, este proprietarul unei apartament cumpărat prin credit în 2007. Suprafața acestuia este de 130 mp. Împreună cu fratele său, premierul demis deține jumătate dintr-o casă din comuna Golești, județul Vâlcea, iar aceasta are tot 130 mp. În dreptul liderului PNL apare și o datorie la bancă de peste 300.000 de euro.

Printre liberalii care sunt pasibili să intre în vizorul legii privind „vilele impresionante” sau a taxării pe lux se numără și prim-vicepreședintele PNL, Lucian Bode. Ministerul de Interne are o casă în municipiul Zalău care are 335 mp. Și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, trecut pe la PC, Pro România și ALDE, în prezent la PNL, are o casă cu aria construită la sol de 303 mp, dar cu suprafața totală utilă de 486 mp.

În acest an, fostul ministru de Interne, Marcel Vela, și-a cumpărat o casă, în comuna Jupa din Caraș Severin, de 264 mp.

Fostul ministru al Dezvoltării, Ion Ștefan, a devenit celebru pentru grinda greșită care a mărit suprafața vilei în care stă. Deși inițial a susținut că vila sa are peste 900 de mp, deputatul PNL și-a revizuit declarația de avere și a precizat că are 524 mp. Din cauza confuziilor în declarația de avere, el a fost poreclit „Grindă” de parlamentarii din celelalte grupuri.

Dacian Cioloș deține trei imobile
Dacian Cioloș deține trei imobile

Dacian Cioloș deține împreună cu soția un apartament, o casă și o casă de vacanță. Prima a fost casa din Capitală, cumpărată în 2002, cu o suprafață de 92 mp. A urmat apartamentul din București, achiziționat în 2014, de 144 mp. În același an, a fost obținută și casa de vacanță din județul Cluj, de 98 mp.

Președintele UDMR deține împreună cu soția sa trei case. În cea cumpărată în 2010 în municipiul Cluj deține 2/5, iar în cea achiziționată în 2017 are ½. Ambele imobile au câte 120 mp.

Copreședintele AUR, George Simion, nu deține, potrivit propriei declarații de avere vreun imobil sau teren.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG