Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu: Iohannis să justifice decizia atacării la CCR a legii alocațiilor


ROMANIA - Marcel Ciolacu
ROMANIA - Marcel Ciolacu

Președintele PSD Marcel Ciolacu a criticat miercuri sesizarea făcută de guvern la CCR împotriva legii care respinge ordonanța de urgență a guvernului privind majorarea etapizată a alocațiilor. El a lansat, însă, un atac virulent la adresa președintelui Klaus Iohannis, căruia i-a cerut să dea explicații cu privire la demersul guvernului.

„Dar chiar nu vă crapă obrazul de rușine?! Același Guvern incompetent care a făcut din deschiderea școlilor o mare bătaie de joc, se luptă acum pe toate căile să nu dubleze alocațiile copiilor! Azi, peneliștii au contestat din nou la Curtea Constituțională legea votată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis. Asta deși CCR le-a mai spus o dată că bat câmpii și că legea votată de PSD este perfect constituțională. Iohannis trebuie să iasă astăzi și să justifice această nouă decizie aberantă a Guvernului său! Până când mai tolerează acest guvern care fură până și drepturile copiilor?! Eu am un singur mesaj. Nu vă mai bateți joc de copii! Dublați alocațiile! Respectați legea!”, a scris președintele PSD pe pagina sa de Facebook cu doar două ore înainte de conferința de presă susținută de președinte al Palatul Cotroceni pe tema începerii școlii și a alegerilor locale din 27 septembrie.

La câteva ore, Marcel Ciolacu a reluat atacul, susținând că dublarea alocațiilor ar permite achiziția de tablete pentru învățământul online.

„Curaj! Un prim pas ar fi susținerea dublării alocațiilor! Este legea pe care ați promulgat-o acum câteva luni și pe care o așteaptă milioane de români! Dacă nu pentru altceva, măcar pentru a le putea achiziționa copiilor lor tabletele atât de necesare acum educației! Tablete pe care, nici după luni de zile, Guvernul pe care îl apărați cu atâta ardoare nu a fost în stare să le asigure celor care vor începe luni școala on-line.”

Guvernul a sesizat miercuri Curtea Constituțională împotriva legii prin care a fost respinsă de parlament ordonanța de urgență privind majorarea etapizată a alocațiilor pentru copii. CCR a acordat termen de dezbatere pentru 24 septembrie, au precizat pentru Europa liberă oficiali ai CCR.

În sprijinul demersului său, guvernul invocă, în documentul trimis CCR, încălcarea mai multor articole din legea fundamentală dar și din tratatul de aderare la UE: încălcarea prevederilor constituționale privind cvorumul legal, a obligației de a indica sursa de finantare pentru aprobarea cheituielilor bugetare, încălcarea principiului prevalenței dreptului comunitar în fața celui intern și, implicit, a prevederilor Tratatului de Aderare a României la UE, încălcarea principiului cooperării și colaborării loiale între autorități, parlamentul eludând competența guvernului în legiferarea aspectelor care generează impact financiar asupra bugetului de stat.

Camera Deputaților a respins pe 19 august, în calitate de for decizional, Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile copiilor se majorează cu 20% începând cu 1 august, cu 166 de voturi, 63 împotrivă și 29 de abțineri. Pentru respingerea ordonanței au votat PSD și majoritatea parlamentară, iar împotrivă au votat PNL și USR.

În condițiile în care ordonanța a fost respinsă și de Senat, această majorare a fost suspendată, intrând în vigoare legea adoptată deja de parlament, prin care alocațiile pentru copii se dublează.

Cu puțin timp înainte de respingerea ordonanței de urgență a guvernului, președintele Klaus Iohannis a spus, într-o conferință de presă, că „nu pot fi împărțiți banii care nu există acum în buget”, criticând PSD pentru că respinge acte normative ale guvernului, chiar dacă știe situația financiară dificilă, generată de pandemia de coronavirus.

Anterior declarației președintelui, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a spus că efortul financiar în 2020 pentru creşterea alocaţiilor cu 20% este 600 de milioane de lei.

Ordonanța de urgență privind creșterea etapizată a alocațiilor pentru copii fusese a fost adoptată de guvern la sfârșitul lunii iulie și prevede creșterea cu 20% a alocațiilor pentru acest an, iar între 2021 si 2022, mărirea alocațiilor în patru tranșse, cu câte 20%.

Curtea Constituțională a respins pe 15 iulie, cu unanimitate de voturi, amânarea dublării alocațiilor copiilor, o lege adoptată anul trecut și care trebuia să intre în vigoare încă din ianuarie 2020. Ea nu a fost aplicată, la solicitarea Guvernului Orban, care a spus că nu există resurse pentru acoperirea cheltuielilor.

Potrivit OUG 123/2020, majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii ar avea loc astfel: "majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 - 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale".

La momentul respingerii ordonanței, premierul Ludovic Orban a explicat că a luat decizia de a crește etapizat alocațiile „în funcţie de revenirea economică şi de capacitatea efectivă a bugetului de a face faţă acestei noi cheltuieli.”

El a acuzat „populismul caracteristic” cu care „PSD a continuat să respingă această soluţie raţională, fundamentată economic şi singura care poate să stea în picioare”, anunțând că guvernul își va apăra la CCR punctul de vedere.

Orban a amintit că PNL a crescut alocaţiile copiilor în 2008, 2015 şi 2019, spunând că este singurul partid „sensibil” la acest subiect.

„Noi am crescut alocaţiile. PNL a fost singurul partid sensibil la subiectul alocaţiilor pentru copii. Din 2008 până astăzi, PNL a crescut alocaţiile şi în 2008, şi în 2015, şi în 2019. În 2019, PSD, după ce a pierdut puterea, a prins un moment şi a mai dublat o dată alocaţiile, fără să se asigure că există resursele financiare pentru a susţine această dublă dublare într-un an, în 2019. Gândiţi-vă că ultima creştere a alocaţiilor a fost făcută printr-un amendament al PNL la Legea bugetului de stat în 2019”, a spus Ludovic Orban, citat de Agerpres.

XS
SM
MD
LG