Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu: PSD nu va merge cu o nouă propunere de premier la Cotroceni


PSD nu mai propune un premier, spune Marcel Ciolacu
PSD nu mai propune un premier, spune Marcel Ciolacu

PSD schimbă tactica și, după succesul înregistrat luni la CCR, nu mai propune niciun premier, susținând prin vocea liderului său interimar că-și dorește să rămână în opoziție.

Totodată, liderul interimar al PSD a exclus posibilitatea de a vota un premier PNL, oricine ar fi acesta.

El crede că președintele Klaus Iohannis a fost pus într-o postură jenantă de liberali pentru că strategia PNL s-a dovedit perdantă.

„Strategia PNL s-a dovedit nu una proastă şi ridicolă, ci neconstituţională. Chiar este o situaţie jenantă prin care au pus și președintele României într-o situaţie jenantă de a desemna o persoană pe care nu voiau să o desemneze”, a spus Ciolacu după decizia CCR, dată luni, care a stabilit că desemnarea lui Orban premier pentru a doua oară este neconstituțională.

Pe de altă parte, în ciuda boicotului ședinței de luni din parlament, Marcel Ciolacu spune că nu este exclus să se ajungă la anticipate.

„Este posibil să se ajungă la anticipate. Dacă nu se creionează o majoritate - dar nu o mascaradă ce s-a făcut astăzi-, se poate ajunge la anticipate”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni, la Parlament.

Ședința de învestire a guvernului Orban 2 a fost amânată luni din lipsă de cvorum. Au fost doar 188 de parlamentari din cei 233 necesari pentru întrunirea cvorumului.

În sala de plen nu erau la ora 16.00, la care era planificată ședința plenului reunit, decât parlamentarii PNL și USR. Boicotul cu care PSD a amenințat, a funcționat astfel.

Tot luni, Curtea Constituțională a admis luni sesizările făcute de președinții PSD ai Camerei Deputaților și Senatului și „a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020”, se spune în decizia CCR dată luni.

De asemenea, CCR a decis ca președintele României să desemneze alt candidat pentru funcția de premier.

„(...) Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentrufuncția de prim-ministru”, a mai decis Curtea Constituțională.

Curtea a decis ca desemnarea unui premier să țină cont de „asigurarea coagulării unei majorități parlamentare”.

„Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului”, mai spune CCR.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG