Linkuri accesibilitate

Marcel Vela spune că vor exista amenzi și după 15 mai pentru încălcarea restricțiilor


Marcel Vela anunță că vor exista sancțiuni și după 15 mai pentru cei care încalcă regulile impuse pentru combaterea răspândirii coronavirusului
Marcel Vela anunță că vor exista sancțiuni și după 15 mai pentru cei care încalcă regulile impuse pentru combaterea răspândirii coronavirusului

Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat, într-un interviu acordat Digi 24, că după 15 mai, când se va ridica starea de urgență, vor exista amenzi pentru nerespectarea restricțiilor.

Declarația sa vine în contextul în care CCR a declarat neconstituționale amenzile care s-au dat până acum în starea de urgență, începând cu luna martie, și care vor putea fi contestate în instanță.

În timpul stării de alertă însă, modul de sancționare a încălcării restricțiilor vor fi cuprinse în alte legi, a spus ministrul de interne. Vela a explicat că după ce hotărârea CNSSU va fi publicată în Monitorul Oficial, regulile vor avea şi "variante de sancţiune dacă nu vor fi respectate, în baza unor legi care sancţionează nerespectarea deciziilor CNSSU".

Întrebat despre decizia Curţii Constituşionale privind amenzile, el a spus: "Nu mă afectează pe mine, afectează toată România pentru că decizia CC este un moment în care statul sau, mă rog, cei care protejează sănătatea polulaţiei nu mai au intrumente coercitive pentru a lua măsuri împotriva celor care să spunem încalcă regulile şi pun în pericol sănătatea publică. Dar analizăm această situaţie cu multă celeritate şi cu siguranţă vom avea în perspectiva stării de alertă metode prin care cei care fac unele gesturi reprobabile, discutabile, încălcând regulile sau punând în pericol viaţa celor dragi, să fie sancţionaţi într-o formă sau alta, conform legii".

Despre declarația pe propria răspundere, Vela a spus: "Pot părăsi localitatea în anumite condiţii, condiţii pe care le vor respecta, pentru că ele vor fi implementate într-o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă".

  • Vela a afirmat că încă se discută asupra necesităţii declaraţiei pe propria răspundere şi în ce condiţii.

"Săptămâna viitoare vom anunţa în mod oficial dacă va fi nevoie sau nu va fi nevoie de declaraţia pe propria răspundere şi dacă va fi nevoie doar în ce condiţii", a menţionat el.

El a mai spus că ar putea fi ridicată carantina unor localităţi, dar există posibilitatea introducerii altora în carantină sau a unor părţi din localităţi.

"Îmi doresc să fiu într-o stare optimistă şi eu şi toţi cetăţenii din România care ne dorim ca să fie şi a doua etapă de relaxare la 1 iunie şi să fim la fel de riguroşi şi de responsabili şi după a doua etapă de relaxare, să fim la fel de optimişti şi pentru 15 iunie pentru activităţi hotelere, de alimentaţie publică, eu ştiu, concedii, pentru toate aceste lucruri noi trebuie să construim acum. Nu suntem în situaţia în care s-a terminat starea de urgenţă şi începem să mergem pe stadion la fotbal sau să facem evenimente, nunţi cu 200 de persoane, pentru că ajungem din nou în punctul de la care am pornit şi atunci este păcat de efortul cetăţenilor, de munca tuturor şi nu cred că îşi doreşte nimeni aşa ceva", a afirmat ministrul de Interne.

XS
SM
MD
LG