Linkuri accesibilitate

Marcel Vela, ministrul propus la Interne, vrea desecretizarea Raportului evenimentelor din 10 august: ”Nu e nimic extraordinar acolo”


Romania- members of Ludovic Orban's government- Marcel Vela
Romania- members of Ludovic Orban's government- Marcel Vela

Marcel Vela a obținut avizul comisiei de resort din Parlament, iar la audieri a declarat că raportul privind evenimentele din 10 august trebuie desecretizat pentru că generează neîncredere în instituțiile statului. Vela a fost contrazis de senatorul PSD Șerban Nicolae, potrivit căruia desecretizarea ar afecta ancheta procurorilor.

Vela a declarat că raportul nu ar conține ”lucruri extraordinare”, așa cum au putut constata cei care l-au citit, adică parlamentarii care au certificat ORNIS. Liberalul Vela a indicat și metoda prin care poate fi desecretizat raportul: blurarea numelor ofițerilor.

"Nu sunt secrete extraordinare. (...) Nu pot să spun ce sunt, ca să nu încalc legea. Dar ce nu este în acest raport, pot să spun. Nu sunt lucruri extraordinare. Faptul că se ține secretizat creează o neîncredere în populație vizavi de instituțiile statului, de poliție, de ministru, de partide, de Guvern, de tot ceea ce ține de decidenții care spun da sau nu.

Tocmai pentru a crea o deschidere și o încredere în populație vizavi de o instituție importantă, cum este MAI sau, dacă vreți, chiar față de clasa politică, acest raport trebuie desecretizat cât mai repede și există metode tehnice: se blurează numele ofițerilor care apar în acel raport ca să nu fie afectată siguranța", a explicat Marcel Vela, potrivit Mediafax.

Scopul desecretizării ar mai fi, a susținut Vela, nu neapărat găsirea unor vinovați, ci reabilitarea Jandarmeriei în ochii oamenilor. ”Jandarmeria e o institutie serioasa de care Romania are nevoie si care e vazuta dupa 10 august cu o pata pe ea", a spus Vela la audieri.

Liberalul a spus că nu se poate pronunța asupra activității lui Raed Arafat, ci trebuie să se facă o analiză în cadrul ministerului înainte de a lua o decizie.

În privința organizării alegerilor prezidențiale, Vela a susținut că numărul polițiștilor este prea mic, dar că va propune ca numărul acestora să fie suplimentat cu personal de la Jandarmerie și de la Poliția locală.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG