Linkuri accesibilitate

Marea Britanie a încheiat primul acord comercial major post-Brexit


Boris Johnson

Marea Britanie a anunțat că a încheiat cu Japonia un acord comercial în valoarea de 15,2 miliarde de lider sterline. Acordul este prima înțelegere comercială majoră pe care o realizează britanicii după ieșirea din Uniunea Europeană.

Analizele guvernamentale arată că acordul va aduce în termeni de 15 ani o creștere de 0,07% a PIB-ului Regatului Unit, potrivit publicației britanice SkyNews.

Textul, care face obiectul unui „acord de principiu”, vizează creşterea comerţului cu Japonia. Marea Britanie a declarat că întreprinderile britanice vor beneficia de comerţul fără tarife la 99% din exporturile către Japonia.

„Am preluat controlul asupra politicii noastre comerciale și vom continua să prosperăm ca națiune comercială în afara UE", a scris premierul britanic Boris Johnson pe Twitter.

Finalizarea acordului reprezintă o veste încurajatoare pentru viitorul comercial al Regatului Unit post-Brexit. Negocierile s-au oprit luna trecută după neînțelegeri asupra accesului la produse alimentare și agricole.

Acordul vine în timp ce negocierile Marii Britanii cu privire la un acord comercial post-Brexit cu UE continuă să fie blocate, ambele părți recunoscând joi că diferențele „semnificative” rămân în domeniile cheie, în ciuda finalizării a opt runde de discuții.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG