Linkuri accesibilitate

Downing Street respinge apelul lui Boris Johnson de a trimite avioane de luptă în Ucraina


Un purtător de cuvânt al premierului britanic spune că solicitarea lui Boris Johnson nu este „practică”, pentru că actualul program de antrenament pentru avioanele de luptă britanie durează cinci ani.
Un purtător de cuvânt al premierului britanic spune că solicitarea lui Boris Johnson nu este „practică”, pentru că actualul program de antrenament pentru avioanele de luptă britanie durează cinci ani.

Downing Street a respins apelurile fostului prim-ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, de a furniza Ucrainei avioane de luptă britanice pentru a lupta împotriva Rusiei.

Marea Britanie spune că nu este un demers practic trimiterea de avioane de luptă britanice în Ucraina, având în vedere complexitatea avioanelor și timpul necesar pentru a pregăti piloții.

Un purtător de cuvânt al cabinetului britanic a explicat că ar putea dura mai mulți ani antrenamentele pentru pilotajul unui avion de luptă britanic. El a adăugat că prioritar pentru Regatul Unit este „cum putem ajuta Ucraina să-și apere țara și să respingă [invazia rusească] anul acesta”.

„Vom continua să-i ascultăm pe ucraineni și să luăm în considerare ce este potrivit pe termen lung, dar - dacă este util pentru a înțelege situația - cel mai rapid program de pregătire pentru un nou pilot este de aproximativ 35 de luni”, a declarat purtătorul de cuvânt oficial al primului ministru Rishi Sunak, citat de The Guardian.

Actualul program de antrenament pentru avioanele de luptă rapide din Marea Britanie durează cinci ani, a adăugat el.

Într-un discurs adresat miercuri grupului de reflecție al Consiliului Atlantic, Johnson a spus că este timpul ca Marea Britanie să ofere Kievului instrumentele – inclusiv avioanele de luptă – pentru a recupera pământul ucrainean luat de Vladimir Putin de la invazia din 24 februarie.

„Dați-le sistemele de artilerie cu foc adânc, dați-le tancurile, dați-le avioanele, pentru că au un plan. Ei știu ce trebuie să facă”, a spus Johnson.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că Marea Britanie nu a luat o „decizie solidă” de a nu-și trimite avioanele de luptă în Ucraina, dar nu crede că este „abordarea corectă” în acest moment.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG