Linkuri accesibilitate

Marea Britanie expulzează doi diplomați din Belarus


Belarus - Lanț al solidarității femeilor din Minsk cu protestatarii anti-guvernamentali, pe 9 noiembrie
Belarus - Lanț al solidarității femeilor din Minsk cu protestatarii anti-guvernamentali, pe 9 noiembrie

Marea Britanie a anunțat că a expulzat doi diplomați din Belarus în urma „expulzării nejustificate” a doi dintre diplomații săi de către Minsk, pe fondul unui val de proteste în Belarus, unde oamenii cer în stradă demisia lui Alexandr Lukașenko după rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august, pe care Occidentul refuză să le accepte.

„Marea Britanie nu se va împăca cu încercările regimului lui Lukașenko de a ne opri să vorbim despre alegerile fraudate și despre violența josnică împotriva poporului din Belarus", a declarat șeful diplomației britanice, Dominic Raab pe Twitter, pe 19 noiembrie.

Anunțul lui Raab a venit la scurt timp după ce un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson a declarat că ministerul britanic de Externe l-a convocat pe ambasadorul Belarusului la Londra.

În urmă cu o zi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Belarusului, Anatol Hlaz, a declarat că doi diplomați britanici au fost declarați persona non grata după ce s-au angajat în activități „distructive”.

Scandalul diplomatic marchează o deteriorare suplimentară a relațiilor dintre capitalele europene și Minsk din cauza represiunii violente a lui Lukașenko împotriva protestatarilor pașnici.

Lukașenko, care conduce Belarusul neîntrerupt de 26 de ani, s-a confruntat cu proteste aproape zilnice după alegerile prezidențiale din 9 august, despre care opoziția spune că au fost fraudate.

Mii de oameni au fost arestați de la începutul protestelor. Majoritatea liderilor de opoziție ai țării au fost arestați sau obligați să părăsească țara.

Lukașenko i-a numit pe protestatari și pe membrii opoziției „marionete” ale Occidentului.

Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni înalților oficiali din Belarus, inclusiv lui Lukașenko, ca răspuns la represiunea și fraudarea votului prezidențial.

XS
SM
MD
LG