Linkuri accesibilitate

Marea Britanie, Franța și Germania, îngrijorate că Iranul și-a intensificat producția de uraniu îmbogățit


Trei versiuni ale centrifugelor de îmbogățire a uraniului de la Natanz în timpul prezentării într-un program televizat din iunie 2018
Trei versiuni ale centrifugelor de îmbogățire a uraniului de la Natanz în timpul prezentării într-un program televizat din iunie 2018

Trei dintre semnatarele acordului nuclear din 2015 între Iran și puterile mondiale, Marea Britanie, Franța și Germania, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la raportul ONU care confirmă că Teheranul a produs uraniu metalic și a intensificat producția de uraniu îmbogățit de o puritate sporită.

„Noi, guvernele Franței, Germaniei și Regatului Unit, observăm cu îngrijorare serioasă ultimele rapoarte ale AIEA care confirmă faptul că Iranul a produs uraniu metalic îmbogățit până la 20% pentru prima dată și și-a mărit semnificativ capacitatea de producție a uraniul îmbogățit până la 60% ", arată o declarație comună a ministerelor de externe ale celor trei țări, dată publicității de ministerul german de externe.

AIEA a declarat pe 16 august că Iranul a produs pentru prima dată 200 de grame de uraniu metalic îmbogățit până la 20 la sută iar într-un raport către statele membre dat publicității pe 17 august a spus că Iranul îmbogățește uraniul cu puritate de 60 la sută folosind o a doua cascadă de centrifuge la instalația sa nucleară de la Natanz.

Conform acordului nuclear din 2015, cunoscut sub numele de Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA), Teheranul s-a angajat să nu producă uraniu metalic, care poate fi utilizat pentru construirea nucleului unei bombe nucleare.

Dar la începutul acestui an, încălcând acordul, după ce fostul președinte Donald Trump a retras Statele Unite din acord și a impus din nou sancțiuni, Iranul a declarat că produce uraniu metalic pentru un nou tip de combustibil pentru reactoare.

Președintele SUA, Joe Biden, spune că dorește să revină la acord, dar discuțiile indirecte de la Viena intermediate de europeni pentru a readuce atât Washingtonul, cât și Teheranul la respectarea acordului s-au oprit.

Iranul a confirmat pe 18 august raportul AIEA despre producția sa extinsă de uraniu la puritate de 60%, spunând că acțiunile sunt un răspuns la „neimplementarea” acordului nuclear și a sancțiunilor primite de la SUA.

„Iranul trebuie să oprească fără întârziere activitățile care încalcă Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA)”, spun cele trei puteri europene în declarația lor comună, care cheamă Teheranul să revină „cât mai curând posibil” la negocierile de la Viena.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG