Premierul Boris Johnson a anunțat luni seară, într-un mesaj televizat, transmis de BBC, că Regatul Unit intră în carantină. El le-a cerut britanicilor să lucreze de acasă, după o creștere accentuată a cazurilor de coronavirus.
Toată lumea din Anglia trebuie să rămână acasă, cu excepția motivelor permise în timpul carantinei care începe la miezul nopții, a anunțat Boris Johnson.
Noul „lockdown'' va deveni legal miercuri, de la „primele ore'', dar populaţia ar trebui să respecte noile reguli de acum, a adăugat premierul Boris Johnson.
Oamenii îşi vor părăsi locuinţele doar pentru cumpărături esenţiale, exerciţii fizice, motive medicale, în caz de abuzuri domestice şi deplasare la locul de muncă dacă nu pot lucra de la domiciliu.
Toate școlile și colegiile intră în online până la mijlocul lunii februarie. Teatrele, restaurantele și sălile de sport se închid și ele.
Vorbind din Downing Street, Boris Johnson a spus că săptămânile viitoare vor fi „cele mai grele de până acum”, dar a adăugat că țara intră „în ultima fază a luptei”.
Scoția a emis și ea un ordin de ședere la domiciliu și s-a alăturat Țării Galilor în închiderea sălilor de clasă pentru majoritatea elevilor. Premierul Nicola Sturgeion a anunțat intrarea într-un nou lockdown de la miezul nopţii de luni spre marţi, pe tot parcursul lunii ianuarie, pentru a lupta împotriva crizei COVID-19, care a escaladat, a anunţat prim-ministrul Nicola Sturgeon, citată de Reuters.
Şefa guvernului scoţian a declarat în parlamentul de la Edinburgh că, de la miezul nopţii, oamenii vor avea obligaţia de a rămâne acasă, cu excepţia deplasărilor în scopuri esenţiale, în mod similar cu lockdown-ul impus la începutul pandemiei, în martie 2020.
„Situaţia (...) este extrem de serioasă”, a spus Sturgeon, care a avertizat că noua variantă de coronavirus, cu 70% mai transmisibilă, este responsabilă de aproape jumătate de cazurile noi din Scoţia. „Ca rezultat al acestei noi variante, (virusul) a învăţat cum să se propage mult mai rapid şi, cu certitudine, şi-a accelerat ritmul în ultimele două săptămâni”, a subliniat ea.
„Nu este nicio exagerare dacă spun că sunt mai preocupată de situaţia cu care ne confruntăm acum decât am fost în orice moment începând din martie”, a adăugat Nicola Sturgeon în parlamentul scoţian.
Executivul Stormont din Irlanda de Nord se reunește, de asemenea, pentru a discuta despre posibile noi măsuri.
Luni, Marea Britanie a înregistrat peste 50.000 de cazuri noi confirmate de Covid pentru a șaptea zi consecutivă.
Au fost raportate încă 58.784 de cazuri și alte 407 de decese în decurs de 28 de zile de la rezultatul testului pozitiv, deși decesele din Scoția nu au fost înregistrate.
Boris Johnson a spus că speră ca, până la jumătatea lunii februarie, „dacă lucrurile merg bine”, guvernul să poată oferi deja o primă doză de vaccin tuturor celor care fac parte din cele patru grupuri prioritare: rezidenții caselor de îngrijire a adulților, personalul care-i îngrijește, persoanele de peste 70 de ani și angajații din sănătate, asistență socială și din prima linie anti-Covid.
Dacă vom reuși să vaccinăm toate acele grupuri „vom fi eliminat un număr mare de oameni din calea virusului”, a spus Boris Johnson, citat de BBC.
„Asta ne va permite în cele din urmă să ridicăm multe dintre restricțiile pe care le-am suportat atât de mult timp”.
Johnson a avertizat că va exista un decalaj de două până la trei săptămâni de la obținerea unei doze până la primirea imunității și va exista un decalaj de timp înainte de ridicarea presiunii puse asupra sistemului de sănătate, motiv pentru care a îndemnat la prudență în toată această perioadă.
„Dar, dacă înțelegerea noastră asupra virusului nu se schimbă dramatic încă o dată, dacă lansarea programului de vaccinare continuă să aibă succes, dacă decesele încep să scadă odată cu intrarea în vigoare a vaccinului și dacă toată lumea respectă regulile, sper să putem ieși din carantină și să redeschidem școlile după jumătatea lunii februarie”, a spus Boris Johnson.