Linkuri accesibilitate

Marea Britanie pune restricții pe social media. Companiile riscă amenzi uriașe


Companiile de social media care operează în Marea Britanie vor trebui să se supună unor reguli stricte, care să protejeze copiii și adulții de conținutul care promovează abuzurile sau terorismul. Dacă nu se supun, riscă interzicerea și amenzi care pot ajunge la 10% din cifra de afaceri.

Guvernul britanic introduce pentru prima dată reguli privind conținutul pentru companiile de social media care operează în Marea Britanie. Dacă nu sunt respectate, amenzile vor ajunge la 18 milioane de lire sterline sau 10% din cifra anuală de afaceri, în funcție de care sumă este mai mare.

Cele mai populare platforme precum Facebook, Instagram, TikTok sau Twitter vor fi obligate să elimine conținutul ilegal care promovează terorismul sau abuzuri sexuale asupra minorilor, dar și materiale legale, care însă promovează comportamente dăunătoare, precum clipuri cu automutilări.

Autoritățile plănuiau să introducă și pedepse pentru persoanele din conducerea executivă a companiilor de social media care nu respectă regulile, însă au renunțat, deocamdată, la idee, scrie The Times.

Instituția de reglementare va fi Ofcom, un fel de CNA britanic, care are în atribuții reglementarea și supravegherea serviciilor radio-tv, telecomunicații și servicii poștale.

Oferim utilizatorilor de internet protecția pe care o merită și lucrăm alături de companii pentru a elimina unele abuzuri care au loc pe internet. Nu vom permite abuzurilor sexuale asupra copiilor, materialelor teroriste și alte conținuturi dăunătoare să infecteze platformele online. Companiile de tehnologie trebuie să pună pe primul loc siguranța publică sau să suporte consecințele”, a spus Priti Patel, ministra pentru Afaceri Interne din Marea Britanie.

Vor exista excepții pentru produsele jurnalistice, iar site-urile „publicațiilor de știri” și comentariile cititorilor vor fi protejate.

Planul include și eliminarea acestor tipuri de conținut de pe aplicațiile de comunicații private, precum WhatsApp sau din grupurile închise de pe platformele de social media.

Ofcom, instituția de monitorizare, va cere companiilor să folosească o tehnologie exactă de identificare a acestor tipuri de conținut, pentru a le putea elimina.

XS
SM
MD
LG