Linkuri accesibilitate

Marea Britanie va adăuga grupul mercenar Wagner pe lista de organizații teroriste


Folosirea simbolului Wagner va deveni ilegală în Marea Britanie.

Parlamentul britanic va aproba un ordin care va pune grupul mercenar Wagner pe lista organizațiilor teroriste, împreună cu ISIS și al-Qaeda. 

Proiectul a fost înaintat Parlamentului britanic pe 6 septembrie și, odată aprobat, va deveni parte din legea țării pe 13 septembrie. Orice bunuri Wagner din Regatul Unit vor fi catalogate drept proprietate teroristă și confiscate.

Vor deveni astfel ilegale în Regatul Unit apartenența la Wagner, încurajarea sau asistarea activităților lor, sau folosirea logo-ului Wagner. Faptele vor putea fi pedepsite cu până la 14 ani în închisoare.

„Wagner este o organizație violență și distructivă, care a funcționat drept unealtă militară a Rusiei conduse de Vladimir Putin în străinătate. Chiar dacă regimul lui Putin va decide ce e de făcut cu monstrul pe care l-au creat, activitățile de destabilizare desfășurate în continuare de Wagner nu fac decât să servească țelurile politice ale Kremlinului”, a declarat ministrul de interne Suella Braverman.

„Sunt teroriști, pur și simplu. Operațiunile lor din Ucraina, Orientul Mijlociu și Africa sunt o primejdie la adresa securității globale”, a punctat Braverman.

Decizia vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a rugat partenerii săi strategici să „se gândească cu grijă la natura și magnitudinea activităților organizației”.

Creat în 2014 de către afaceristul Evgheni Prigojin, grupul mercenar Wagner a trimis trupe în Ucraina, Siria, Republica Centrafricană, Sudan, Libia, Mozambic și Mali. Acolo, consideră britanicii, Wagner a urmărit scopurile externe ale Rusiei și ale altor guverne care i-au angajat pe mercenari.

Trupele de mercenari au dobândit infamie odată cu participarea lor în războiul Rusiei contra Ucrainei, unde au comis numeroase crime de război. Wagner a început, cu ocazia războiului din Ucraina, să recruteze prizonieri din închisorile ruse.

În ciuda revoltei eșuate din 23-24 iunie, care a dus și la moartea lui Evgheni Prigojin două luni mai târziu și la refugierea mercenarilor în Belarus, Marea Britanie consideră că gruparea Wagner rămâne un pericol.

Gruparea Wagner a mai fost recunoscută drept organizație teroristă și de Parlamentul Lituaniei, în martie 2023.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG