Linkuri accesibilitate

Cum se fură petrolul în Rusia


Cum se fură petrolul în Rusia
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

Cum se fură petrolul în Rusia

O nouă investigație RFE/RL arată cum forțele de ordine din Rusia joacă un rol-cheie în furtul la scară industrială din conductele rusești, o afacere care jefuiește sute de milioane de dolari de la stat și cauzează daune ireparabile asupra mediului.

Investigația, publicată pe 22 martie de Serviciul Rus al RFE/RL, cunoscut local ca Radio Svoboda, analizează situația din Districtul Autonom Khanty-Mansi, o zonă bogată în resurse din vestul Siberiei. Sursele spun că există operațiuni similare în alte zone din Rusia.

Grupurile de crimă organizată trag cantități imense de petrol prin robineți ilegali și furtunuri care pompează prada lichidă din conductele oficiale în camioane cu cisterne sau barje, în timp ce poliția și forțele de securitate oferă protecție și asistență logistică în schimbul unui procent din profit, conform investigației RFE.

Investigația este bazată pe interviuri cu numeroase surse din Khanty-Mansi, o regiune mai mare decât Spania, care se află la 2.000 de kilometri la est de Moscova. Printre surse se află oameni ai legii, contractanți privați de securitate, specialiști în securitate la firme din industria petrolieră, și oameni apropiați grupurilor de crimă organizată din zonă.


Toate sursele au cerut protecția anonimatului, de teama răzbunării celor de la stat sau din grupările criminale. Aceștia conturează profilul unei colaborări strânse între oamenii legii și crima organizată – o relație care se reflectă și în poveștile celor reduși la tăcere prin anchete penale pentru că au luptat împotriva furtului de carburant.

Radio Svoboda a accesat documente care descriu cazul penal împotriva activistului ecologist Mikhail Karateyev și a fostului șef al poliției Sergei Zinchenko – ambii au menționat implicarea poliției și a ofițerilor din Serviciul Federal de Securitate (FSB) în operațiunile de furt al petrolului.

Radio Svoboda a obținut și o copie a materialelor compromițătoare („kompromat”) strânse de jurnalistul Eduard Shmonin – documente oficiale, interviuri, și alte dovezi.

Shmonin, care recunoaște că a luat mită pentru a nu publica aceste materiale compromițătoare, crede că valul de acuzații penale cu care a fost lovit e determinat de documentarul Criminal Oil (Petrol Criminal) despre furtul de petrol și corupție, care a fost difuzat la postul său de televiziune.

Accesul ilegal la conducte cauzează adevărate bătălii pentru teritoriu. Companiile petroliere care încearcă să se ocupe de furturi sunt oprite de autorități. Cei care sunt prinși ajung rar în instanță, și, dacă ajung, primesc pedepse reduse.

„Marea majoritate a criminalilor primesc sentințe cu suspendare și de obicei se întorc la vechea ocupație”, conform unui purtător de cuvânt al Transneft, cea mai mare companie de stat care se ocupă cu conductele de petrol.

Conform purtătorului de cuvânt, Transneft a descoperit 556 de robineți ilegali pe conductele lor în ultimii trei ani.

Se poate ca acesta să fie doar vârful aisbergului.

Proporțiile pierderilor suferite de companiile ruse de petrol și de bugetul național din cauza furtului nu sunt clare. Banca de investiții deținută de statul rus, VTB capital, a estimat, în 2013, că industria petrolieră pierdea anual echivalentul în ruble a unei sume între 1,8 și 3,5 miliarde de dolari. Pierderile estimate pentru bugetul statului sunt undeva între 632 de milioane și 1,2 miliarde de dolari.

Niciuna dintre sursele cu care Radio Svoboda a discutat nu poate estima cantitatea de petrol furată din Khanty-Mansi, cu atât mai puțin la nivel național.

Cum să pui robinet pe o conductă de petrol

Petrolul rusesc se fură la fiecare etapă, de la extracție la rafinare, potrivit surselor cu care a discutat Radio Svoboda și a documentelor consultate. De obicei, se pun robineți pe conducte și se fură în timpul producției și a transportului.

Robineții pe conducte sunt specialitatea grupurilor de crimă organizată. Aceiași oameni sunt implicați și în furtul din producție sau transport, de obicei cu ajutorul unei conexiuni din interiorul firmelor petroliere.

Sursele confirmă că în majoritatea cazurilor, hoții se află sub protecția forțelor de ordine, a poliției rutiere, și a FSB-ului.

Angajații din departamentele de securitate ale companiilor petroliere și din firmele private pe care le contractează pentru a păzi conductele joacă și ei roluri-cheie în această afacere. Judecătorii și membrii Comitetului de Investigații (echivalentul rus al FBI-ului) pot fi mituiți pentru a oferi protecție.

Un studiu efectuat în 2020 de către analiștii sectorului energetic din Rusia au tras o concluzie similară: în numeroase regiuni, „grupuri puternice de crimă organizată cu legături strânse cu Ministerul de Interne, procurori, și judecătorii s-au adunat în jurul furtului de combustibil”.

Conform surselor, se poate fura o jumătate de cisternă de petrol nerafinat în timpul transportului. Grupurile de crimă organizată fură și condensat de gaz natural. Această substanță, care se formează în conductele de gaz natural, se amestecă cu benzină și se vinde la benzinăriile din zonă.

Cum se fură petrolul în Rusia
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

Criminalii folosesc diverse scheme pentru a extrage petrol cu furtunurile. Aceștia introduc robineții cu acordul angajaților-complici de la firmele de securitate și de la companiile petroliere. Contractanții care instalează conductele adesea introduc robineții și vând coordonatele geografice – harta către ele – pentru 200-250 de mii de ruble (între 2.700-3.400 de dolari).

Șeful secțiunii conductei sau un mecanic pot recomanda locații bune pentru robineți. Aceștia închid apoi ochii în ceea ce privește scăderea presiunii din conducte când dispare petrolul.

Furtul în sine se desfășoară de obicei noaptea, și implică o echipă de 7-15 oameni, printre care se află șoferi și paznici.

Robineții ilegali sunt monitorizați cu camere care pot detecta mișcările, filmări care se duc la polițiștii sau FSB-iștii care supraveghează operațiunea și protejează interlopii.

Poliția rutieră este și ea implicată – ofițerii lasă camioanele cu petrol furat să treacă. Camioanele cu cisterne duc o parte din pradă la mini-rafinăriile locale, cunoscute sub numele de „samovar” după ceainicul tradițional rusesc, iar o parte este descărcat în cisterne de tren.

Mini-rafinăriile „samovar” din regiunea Khanty-Mansi.
Mini-rafinăriile „samovar” din regiunea Khanty-Mansi.

Cum se dă mită

Potrivit surselor Radio Svoboda, în multe nopți se fură între 4 și 6 cisterne de 25,5 tone – în valoare de 1,8-2,7 milioane de ruble (24.600-40.000 de dolari).
Săptămânal, mitele ajung la 2 milioane de ruble (27.400 de dolari), câte 300 de mii de ruble (1.400 de dolari) către: ofiței FSB din zonă, sediul FSB din Tyumen, polițiștii care se ocupă de investigații, șeful poliției, sediul regional al Ministerului de interne din Khanty-Mansiisk, și departamentul de securitate al companiei petroliere.

Mita se duce și către poliția rutieră și paznici. Un fost polițist rutier din districtul Nizhnevartovsk confirmă că ofițerii supervizau un „coridor verde” pentru camioanele cu petrol furat.

Un raport din 2014 al poliției obținut de Radio Svoboda arată că un singur grup de crimă organizată ar fi câștigat 60 de milioane de ruble (1,7 milioane de dolari) din vânzarea petrolului furat doar în luna iulie a acelui an. Conform raportului, deși poliția știa de 18 robineți pe conductele Lukoil și Transneft, nimeni nu a fost arestat pentru ele.

În general, petrolul furat este pasat de la o companie la alta, punând o etichetă de conformitate cu legea până produsul ajunge la ultimul cumpărător.

Deoarece petrolul furat ajunge la hoți fără documente legate de extracție, schema funcționează în afara taxei naționale de extracție a mineralelor. Deși se aplică TVA, majoritatea tranzacțiilor se fac cu bani gheață, iar companiile intermediare depun faliment înainte să-și plătească datoriile.

Rafinăriile mari și mici din întreaga Rusie sunt cumpărătorii finali ai petrolului furat, la un preț cu 30-50% mai mic decât din surse legale. Un angajat al departamentului de securitate dintr-o firmă petrolieră rusă declară pentru Radio Svoboda că unii dintre cumpărători sunt firme petroliere care au licențe de extracție dar nu desfășoară operațiunile de extracție. Aceste firme vând petrolul furat către rețeaua Transneft, declarând că ele l-au extras, și încasând diferența de preț ca profit.

Transneft nu a răspuns la cererea de declarații.

Furtul din conducte cauzează și probleme ecologice. Hoții nu au nicio motivație să curețe scurgerile care se produc în timpul furtului. Aceste scurgeri nu sunt observate de localnici sau de inspectorii de mediu, așa că nu sunt curățate. Petrolul scurs rămâne la suprafață sau este îngropat.

„Operațiunile ilegale de extragere a petrolului din robineți au provocat peste 60% din scurgerile de petrol”, a declarat Igor Dyomin, purtătorul de cuvânt Transneft, în ianuarie.

Implicarea FSB-ului

Regiunea Khanty-Mansi generează în jur de 40% din tot petrolul din Rusia. Conform surselor Radio Svoboda, furtul la scară industrială a început în regiune la începutul anilor 2000.

Interviurile cu surse, documentele din cazurile penale, și comunicațiile poliției implică atât FSB-ul cât și polițiștii ca beneficiari ai schemelor de furt al petrolului în regiune, deși ambele organizații au datoria de a investiga aceste crime.

Legăturile strânse dintre criminali și organele statului nu se limitează șa industria petrolieră, deși se câștigă bani buni în acest domeniu.

Criticii Kremlinului spun că autoritățile au creat parteneriate clandestine cu grupurile de crimă organizată din diverse domenii în timpul președinției lui Vladimir Putin, fost ofițer KGB și fost șef FSB care a preluat puterea în 2000. Putin a promovat numeroase persoane din agenții de securitate în poziții de top, și a folosit poliția și FSB-ul ca unelte pentru a controla și combate dizidenții.
Robineții ilegali pot opera ani întregi, dar dacă unul este dezvăluit, autoritățile se folosesc de ocazie pentru a demonstra că se luptă cu furtul de petrol, conform unei surse.

Adeseori, șoferul camionului cu cisternă și alte persoane prezente sunt arestate pentru furtul petrolului care se afla în posesia lor, în timp ce liderii schemei și protectorii lor din autoritățile statului rămân neatinși.

Robineții de pe conducte pot fi folosiți ani întregi înainte să fie închiși.
Într-o analiză din 2020, un institut de cercetare al energiei din Moscova a găsit că „grupuri mari de crimă organizată” implicate în furtul de petrol s-au instalat confortabil în mai multe regiuni, unde beneficiază de „legături strânse cu poliția, procurorii, și curțile de justiție”.

Numeroase surse declară pentru Radio Svoboda că furtul de petrol în regiunea Khanty-Mansi a prosperat în timpul mandatului lui Vadim Pyatiletov la șefia ramurii din Tyumen Oblast a FBS-ului, între 2011 și 2017. Regiunea Samara a devenit și ea un centru al furtului când Pyatiletov a lucrat ca șef regional acolo.
Pyatiletov a fost concediat în 2017, în urma unui scandal în care ofițerii FSB au fost asociați cu o serie de asasinări. În urma concedierii, Pyatiletov a devenit director la un subsidiar Lukoil, specializat pe securitatea petrolului.
Ocazional, ofițeri FSB au fost acuzați de furt, deși sursele confirmă că acest lucru se întâmplă din răzbunare când există dispute între colegi pentru accesul la robineți.

În februarie 2020, o curte din orașul Nizhnevartovsk l-a condamnat pe fostul ofițer FSB Vladimir Chernakov la șase ani în închisoare pentru abuz în serviciu și furtul de petrol în colaborare cu un grup criminal.

Acuzațiile împotriva lui Chernakov îl implică în furtul din conducte în 2017. În octombrie 2016, însă, o sursă dintr-o firmă de securitate i-a spus lui Shmonin, jurnalistul din Nizhnevartovsk din spatele documentarului despre furtul de petrol, despre un ofițer FSB pe nume Chernakov care intervenise după ce paznicii firmei și poliția rutieră au oprit un camion cu documente suspecte.

„Apare tipul ăsta pe nume Chernakov de la FSB”, declară sursa lui Shmonin, conform unei copii obținute de Radio Svoboda. „Vine, se uită în jur, și zice: OK, polițiștii rutieri, dați-vă din drum. Paznicii, dați-vă. Oamenii aceștia pot trece.”
Sursa declară că s-a găsit mai apoi un robinet în apropierea bazei din care plecase camionul. Dar cisterna cu petrol era deja dispărută. „Acesta nu este un caz unic. E doar un exemplu”, a confirmat sursa.

În declarațiile către Radio Svoboda, o sursă care are legături cu crima organizată din regiune atribuie condamnarea lui Chernakov răzbunării. Acesta ar fi păstrat o parte din suma pe care trebuia să o trimită diviziei FSB-ului din Tyumen Oblast și ar fi implicat alți participanți în declarațiile sale către anchetatori.

Această declarație nu poate fi verificată. O altă sursă a oferit, însă, o înregistrare a unei conversații cu un bărbat, posibil Chernakov, care discută furtul de petrol în zonă. Sursa a oferit o diagramă făcută de mână – presupusă a fi fost desenată de Chernakov – cu numele oamenilor legii care ar putea fi implicați.

Înregistrarea audio sugerează că bărbatul care ar putea fi Chernakov scria numele, în timp ce discuta unele dintre acestea cu interlocutorul său. Aceste nume se află pe biletul scris de mână obținut de Radio Svoboda.

Atât biletul, cât și înregistrarea, menționează orașul Raduzhny în legătură cu furtul de petrol. În 2018, șeful poliției din Raduzhny a fost arestat din cauza suspiciunilor de mituire a unui ofițer FSB în schimbul informațiilor despre operațiunile împotriva furtului de petrol. Bărbatul a fost găsit vinovat și condamnat la 8 ani și jumătate în închisoare.

Radio Svoboda nu l-a putut contacta pe Chernakov, care se află în închisoare. Chernakov se confruntă cu mai multe acuzații de furt de petrol, împreună cu alt fost ofițer FSB. Diagrama pe care se poate s-o fi scris include numele a patru indivizi pe care surse independente le implică în furtul de petrol – printre aceștia, doi ofițeri FSB.

„Cine e șeful pe aici”

În iulie 2014, activistul de mediu Mikhail Karateyev, din Nizhnevartovsk, lucra împreună cu un grup de voluntari la demontarea conductelor abandonate din regiune, unele rămase din vremuri sovietice.

Aceștia lucrau în apropierea unui robinet ilegal când un grup de bărbați mascați i-au atacat, conform înregistrării unei conversații între Karateyev și Shmonin. Singurul atacator fără mască, potrivit lui Karateyev, era un ofițer FSB pe nume Aleksei Terenichev.

„Terenichev m-a sunat după aceea, și mi-a spus, Acum știi cine e șeful pe aici?”, i-a spus Karateyev lui Shmonin. „Mi-a zis: dacă ai de gând să faci ceva în districtul ăsta, te coordonezi cu noi.

Mikhail Karateyev, la interviul cu Eduard Shmonin în 2017.
Mikhail Karateyev, la interviul cu Eduard Shmonin în 2017.

Karateyev i-a explicat lui Shmonin că Terenichev, care a lucrat la ramura din Langepas a FSB-ului, la 100 de kilometri de Nizhnevartovsk, era doar un pion al superiorilor săi, printre care un alt ofițer FSB pe nume Yevgeny Zhilin.
Terenichev și Zhilin au servit amândoi în comisii anti-drog. Dar mai au un lucru în comun: pe biletul cu diagramă și în conversația înregistrată, amândoi sunt implicați de către Chernakov în furtul de petrol.

Biletul, obținut de Radio Svoboda, numește peste o duzină de indivizi, ofițeri FSB și polițiști, care ar fi implicați în schema ilegală. Biletul scris de mână, posibil de fostul agent FSB Vladimir Chernakov, care acuză indivizi și instituții a fi implicați în furtul de petrol.

Câteva alte surse ale Radio Svoboda și ale jurnalistului Shmonin declară că Terenichev și Zhilin sunt implicați în schema ilegală.

Karateyev a călătorit apoi la Moscova, unde spune că a informat oamenii legii despre furtul de petrol din Khanty-Mansi. Printre ofițerii cu care a discutat Karateyev se află agentul FSB Andrei Izmailov.

La întoarcerea în Nizhnevartovsk, Karateyev a aflat că în loc să contribuie la deschiderea unui dosar penal care să investigheze atacul împotriva echipei sale de voluntari, s-a deschis un dosar penal pentru presupusa sa implicare în furtul din conductele Lukoil și Rosneft.

Karateyev spune că a fost amenințat cu tortura de către Zhilin în timpul anchetei. Același Zhilin este menționat pe biletul scris de mână cu numele celor implicați în furtul de petrol.

„M-a amenințat că mă pune într-o celulă de tortută... că vor fi probleme pentru familia și copiii mei, că mă vor scoate din arest preventiv și mă vor ucide”, i-a spus Karateyev lui Shmonin.

Mikhail Karateyev într-o sală de judecată din Nizhnevartovsk în 2017.
Zhilin și Terenichev au fost menționați în ancheta și procesul lui Karateyev.
Zhilin a aprobat transcrierea unei înregistrări secrete care face parte din dosarele judiciare ale cazului Karateyev. Terenichev a fost chemat ca martor și a confirmat că a fost prezent la locul presupusului atac, dar a spus că nimeni nu a fost atacat.

Transcrierea înregistrării secrete, semnată de ofițerul FSB Yevgeny Zhilin. Din dosarele judiciare ale cazului împotriva lui Mikhail Karateyev.

În timpul procesului, Karateyev a vorbit despre cum Terenichev s-a declarat a fi „șeful” din zonă, sugerând că Terenichev l-ar fi amenințat invocând un unchi care lucra la FSB în Moscova. Terenichev a negat acuzațiile, și l-a acuzat l-a rândul său pe Karateyev că l-a amenințat cu concedierea și cu închisoarea.
„I-am spus lui Terenichev că va fi condamnat pentru furtul de petrol de sub protecția sa,” i-a spus Karateyev judecătorului, potrivit transcrierilor. Terenichev a negat în mod repetat acuzațiile.

Documentele procesului arată că judecătorul Ivan Milayev a respins cererea lui Karateyev de a verifica statutul conductelor pe care a fost acuzat că le-a furat.
Karateyev, care a declarat în instanță că tot ce a făcut împreună cu echipa sa a fost legal, a fost condamnat la patru ani în închisoare. A fost eliberat în 2018, și de atunci îi este greu să-și găsească de lucru.

Sediile din Tyumen Oblast și Khanty-Mansi ale FSB nu au răspuns la cererile de declarație despre acuzațiile de corupție și abuz în serviciu a angajaților lor, printre care Zhilin și Terenichev.

Polițistul trădător

Trei surse cu cunoștințe despre schemele de furt al petrolului au declarat pentru Radio Svoboda că protecția poliției era asigurată de Vasily Romanitsa, șeful diviziei regionale a Ministerului de Interne între 2011 și Octombrie 2020.
Nu există informații care să arate că Romanitsa ar fi fost acuzat vreodată de așa ceva. Romanitsa, care este acum adjunctul direcției de transporturi a Ministerului de Interne la Moscova, a vorbit public despre importanța opririi furtului de petrol.

În 2015, un șef de poliție din Nizhnevartovsk pe nume Sergei Zinchenko a scris o plângere către un oficial din Minister, scriind că un grup de crimă organizată activa în districtul său cu ajutorul „amicilor din diversele instituții de ordine publică” la nivel local, regional, și federal.

Aceste instituții includ Ministerul de Interne, FSB, procurori, Comitetul de Investigații, conform unei copii a plângerii obținută de Radio Svoboda.

Sergei Zinchenko (dreapta), fostul șef de poliție locală, susține că un lider al unei formații de crimă organizată a mituit un oficial superior pentru a-l da la o parte.
În plângerea sa, Zinchenko spune că Romanitsa l-a trimis într-o misiune de șase luni în Daghestan, în nordul munților Caucaz. Zinchenko a declarat că are informații conform cărora liderul unui grup criminal implicat în furtul de petrol în Khanti-Mansi a mituit un ofițer FSB cu 9 milioane de ruble (123 de mii de dolari) „să se ocupe de problema asta” pentru a se asigura că nu va investiga în continuare furtul.

Zinchenko i-a spus lui Shmonin că Romanitsa era cel care a primit acești bani. O sursă apropiată criminalilor declară pentru Radio Svoboda că plata în cauză ar fi fost de 12 miloane de ruble (164 de mii de dolari).

O a doua sursă susține că Romanitsa i-a cerut bani lui Zinchenko, dar s-a decis să îi preseze pe hoții protejați de FSB, pentru că Zinchenko nu oferea destul. Zinchenko i-a spus lui Shmonin că superiorii săi au cerut arestări pentru furtul de petrol, pentru a obține mai mulți bani de la criminali.

Zinchenko a refuzat să participe la acest material. Ministerul de Interne nu a răspuns la cererea pentru declarații. Romanitsa nu a răspuns la cererea pentru declarații trimisă la locul de muncă.

Plângerea lui Zinchenko îl critică și pe judecătorul Milayev – cel care l-a condamnat pe ecologistul Karateyev la patru ani în închisoare – pentru eliberarea repetată a suspecților de furt.

Documentele din cazul penal împotriva lui Karateyev includ transcrierea unei conversații dintre fratele ecologistului și Zinchenko, înregistrată în secret de FSB. În această conversație, Zinchenko și un alt martor discută mita pe care Milayev ar fi primit-o pentru a elibera cu cauțiune mai mulți suspecți de furt.
Milayev, care s-a pensionat în octombrie 2020, nu a fost niciodată acuzat de corupție. Judecătoria din Districtul Nizhnevartovsk nu a răspuns la cererea pentru declarații.

În octombrie 2014, trei dintre subalternii lui Zinchenko au încercat să aresteze un grup de presupuși hoți de petrol. Un grup de bărbați înarmați cu bâte și conduși de un lider local al grupării criminale au atacat echipa lui Zinchenko. Două dintre victime au ajuns la spital cu răni grave.

Milayev a trimis unul dintre atacatori la închisoare pentru cinci ani. Sentința a fost apoi redusă la un an de către o altă instanță, care a considerat că atacatorul nu știa că atacă un polițist.

O redacție de știri din zonă citează un oficial anonim care sugerează că însuși Zinchenko ar fi fost implicat în furturile de petrol.

Zinchenko a fost concediat în mai 2015, și acuzat de abuz în serviciu pentru că a permis furtul de conducte. Acesta a fost condamnat și apoi eliberat. Trupa lui Zinchenko a fost dezmembrată după retragerea acestuia, potrivit lui Zinchenko și unui fost coleg.

În 2017, casa lui Zinchenko a fost incendiată – acesta consideră că este răzbunare pentru că a vorbit cu Shmonin. Omul pe care Zinchenko l-a numit ca fiind sursa mitei care l-a înlăturat este Renat Mansurov. Potrivit documentelor Ministerului de Interne obținute de Radio Svoboda, Mansurov și un fost operator de conductă numit Stanislav Sukhov erau liderii grupurilor care furau petrol în regiunea Khanty-Mansi. În decembrie 2020, Mansurov a fost găsit vinovat pentru furtul de petrol din regiunea Chelyabinsk și condamnat la patru ani în închisoare. Sukhov a fost arestat în 2018 în regiunea Komi și acuzat de organizarea unui grup criminal, furt, și spălare de bani. Cazul este în desfășurare.

Câteva surse declară pentru Radio Svoboda că alți hoți operează acum în regiune, sub protecția acelorași oficiali. Radio Svoboda a obținut numele persoanelor în cauză, dar nu le va publica din lipsă de alte surse care să le confirme.

„Toată lumea știe cine sunt”, a declarat o sursă apropiată pentru Radio Svoboda. „Toți ofițerii FSB îi știu, și n-ar costa nimic să-i chestioneze. Dar n-o face nimeni.”

Un ofițer FSB face declarații

Radio Svoboda a discutat cu un ofițer FSB care descrie lupta împotriva hoțior de petrol în termeni mai buni. Ofițerul, care a participat la operațiuni de prevenire a furturilor, spune că cel mai mult s-a furat la începutul anilor 2010, și că majoritatea grupurilor criminale au fost oprite până în 2015.

Acesta susține că nici Vadim Pyatietov, nici Romanitsa nu au fost implpicați în furtul de petrol, în ciuda declarațiilor surselor Radio Svoboda. Ofițerul spune că acuzațiile fac parte dintr-o campanie de denigrare.

Omul cu kompromatul

În noiembrie 2016, Shmonin a distribuit documentarul Petrol Criminal, dezvăluind detalii despre schemele și jucătorii din afacerea murdară din Khanty-Mansi.

Documentarul care a rulat pe canalul său de televiziune, Televiziunea Publică Yugra, a acuzat oficiali ai forțelor de ordine că ar fi fost implicați în furtul organizat.

Shmonin, un bărbat corpolent de 50 de ani, cu păr ras și barbă, recunoaște că a luat mită de la politicieni și oameni de afaceri pentru a publica informații nefavorabile despre rivalii lor, sau ascundă informații nefavorabile despre ei.

„Am înțeles în acel moment că un jurnalist este plătit pentru ce nu scrie”, a declarat Shmonin, deși a spus că orice a publicat este susținut cu dovezi.

Eduard Shmonin protestând în 2010 în favoarea site-ului său plin de kompromat
Eduard Shmonin protestând în 2010 în favoarea site-ului său plin de kompromat

Pe pancartă: „Polițiști corupți: luptați împotriva corupției, nu împotriva media.”
În urma premierei documentarului său, patru indivizi l-au dat în judecată pe Shmonin pentru calomnie. Toți patru lucrau la securitatea subsidiarului Samotlorneftegaz din cadrul Rosneft. Unul dintre ei este un general FSB aflat la pensie, altul este un fost ofițer FSB.

Shmonin a fost arestat în aprilie 2017, când lucra la o continuare a documentarului. A fost acuzat de calomnie, șantaj, și distribuție ilegală de pornografie.

Continuarea nu a fost transmisă.

Shmonin a fost ținut timp de 11 luni în arest preventiv. Site-ul său, pe care publica povești pline de kompromat, s-a închis, la fel și canalul său TV. Anchetatorii i-au confiscat arhivele de investigații, inclusiv informațiile de la surse noi care l-au contactat după difuzarea documentarului.

Shmonin susține că în timpul detenției, doi dintre interogatorii FSB de la Moscova i-au spus că are trei opțiuni: să dezvălui numele celui care a plănuit documentarul și să plece nepedepsit, să se declare vinovat și să fie eliberat cu cauțiune, apoi să părăsească țara, sau să fie scos din închisoare „cu picioarele înainte”.

„L-am făcut pe tot singur”, își amintește Shmonin că le-a spus acestora despre documentar. El declară că unul dintre interogatori i-a pus o pungă de plastic peste cap, iar celălalt l-a electrocutat.

Radio Svoboda nu a reușit să verifice independent acuzațiile de tortură.
Principalele dovezi din documentarul Petrol Criminal provin de la trei foști angajați ai unei firme de securitate a Rosneft, RN-Okhrana Nizhnevartovsk, care nu mai lucrau acolo când a început filmarea. Aceștia au găsit doi robineți ilegali și au dat interviuri cu fețele acoperite și vocile schimbate.

Radio Svoboda a obținut o notă internă a companiei din 2015, în care una dintre aceste surse implică doi bărbați care care au l-au acuzat pe Shmonin de calomnie (printre care, Igor Verstakov) în schemele ilegale ale lui Vladimir Chernakov.
În urma chestionării Comisiei de Investigații, sursele lui Shmonin au susținut că nu știu nimic despre furtul de petrol, conform documentelor obținute de Radio Svoboda. Aceștia au declarat că au participat la documentar în schimbul unei sume de bani.

Declarațiile surselor în fața anchetatorilor sunt contrazise de înregistrările conversațiilor pe care le-au avut cu Shmonin, în care au discutat în detaliu schemele de furt din regiune.

Shmonin a fost lăsat în arest la domiciliu, și apoi elibarat înaintea procesului. Pe lângă acuzațiile de calomnie, este acuzat de diverse lucruri care nu au legătură cu reportajul său – șantaj și pornografie. Acuzațiile de distribuție a pornografiei provin din publicarea unui video în 2016 în care apare un oficial din Nizhnevartovsk împreună cu un alt bărbat.

Oil Heist - SHMONIN IN COURT
Oil Heist - SHMONIN IN COURT

Eduard Shmonin în tribunalul din Surgut, unde procesul său este în desfășurare.
Audierile au început în 2019 și încă sunt în desfășurare. Acestea au fost închise publicului – explicația oficială este natura sexuală a materialului video folosit ca șantaj. Judecătorul i-a oferit o înțelegere pe baza recunoașterii vinovăției, pe care Shmonin a refuzat-o.

În martie 2020, a fost dezvăluit că anchetatorii pierduseră o cantitate masivă de dovezi: sute de CD-uri cu materiale arhivate, unități flash, telefoane mobile. Shmonin spune că aceste dovezi pierdute l-ar fi putut exonera. Unele materiale au fost ulterior recuperate. În august 2020 au reînceput audierile, dar martorii nu s-au prezentat.

Unul dintre cei patru care l-au dat în judecată pe Shmonin pentru calomnie, fostul ofițer FSB Roman Chernogor, a fost arestat între timp.

Chernogor și Chernakov au fost acuzați de furt și de instalarea robineților ilegali pe conductele de petrol.

Investigație de Sergei Khazov-Cassia.
Traducere și adaptare: Sabina Șancu.

XS
SM
MD
LG