Linkuri accesibilitate

Marian Cucșa: Nu cred că vom scăpa de pătrunderea coronavirusului în România


Vicepreședintele Comisiei de control al SRI, Marian Cucșa, crede că e o chestiune de timp până când coronavirusul va pătrunde și în România

845 de persoane au intrat în România de pe teritoriul chinez în perioada 15-25 ianuarie și toate au fost verificate de Serviciul Român de Informații, la solicitarea Ministerului de Interne. De atunci, însă, nimeni nu a mai cerut implicarea SRI, a declarat Marian Cucşa, vicepreşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, marți, la finalul audierii a doi oficiali SRI.

"Demersul comisiei este unul de a preveni, nu de a crea panică. Am avut audierea a două persoane din cadrul SRI, o persoană de la apărarea Constituţiei şi o persoană de la Analiză şi prognoză. Partea bună este că nu avem cazuri confirmate până în acest moment de coronavirus în România. Ne-au făcut o prezentare despre ceea ce a însemnat coronavirus şi de când au avut informaţii şi care sunt paşii pe care i-au urmat. Ne-au adus la cunoştinţă că, în perioada 15 - 25 ianuarie, au verificat 845 de persoane care au provenit de pe teritoriul chinez, la solicitarea MAI. De atunci, nu au mai verificat persoane, pentru că nu li s-a mai solicitat", a declarat Marian Cucşa, citat de Agerpres.

Oficialii SRI au explicat că nu sunt respectate normele pentru control la intrarea în țară, problemele cele mai grave înregistrându-se la punctele de trecere terestră, maritimă și feroviară. Cauza e dată de faptul că nu există nici până în acest moment personal specializat, substanțe necesare pentru identificare și termoscanere.

"În anumite aeroporturi nu sunt respectate toate normele pentru control, problemele cele mai grave sunt la punctele de trecere terestră, maritimă şi feroviară, unde nu există în momentul de faţă personal specializat, substanţele necesare pentru identificare şi acele termoscanere”, a mai spus Cucșa.

Pe de altă parte, cursele aeriene şi terestre îşi desfăşoară activitatea ca şi până acum, nu au fost luate măsuri pentru stoparea sau anularea lor iar cei de la SRI nu au făcut cunoscută membrilor comisiei parlamentare nicio hartă a pericolului, a mai spus deputatul ALDE.

„Dar dacă ne uităm pe punctele de frontieră terestru, feroviar sau maritim, putem trage singuri concluziile că acolo este pericolul cel mai mare, ţinând cont că pe aeroporturi au fost luate măsuri, în sensul că au fost montate termoscanere", a mai spus sursa citată.

"Consider că trebuie luate măsuri mult mai rapid şi mult mai eficiente: pe de o parte, achiziţionarea acelor substanţe pentru detectarea coronavirusului şi medicamentele necesare pentru tratare. (...) Dacă ne uitam la evoluţia virusului, trebuie să fim pregătiţi pentru această epidemie. Au fost mai multe declaraţii din partea autorităţilor şi, din păcate, nu cred că vom scăpa de pătrunderea pe teritoriul României", a mai spus Cucşa.

Vicepreşedintele comisiei a afirmat că autorităţile trebuie să comunice mai eficient pe tema coronavirusului.

"Şi din discuţiile cu reprezentanţii SRI, au semnalat şi ei o comunicare cu dificultăţi din partea autorităţilor, să nu o catalogăm altfel, şi tocmai din cauza unei comunicări oficiale asumate din partea autorităţilor s-a creat o anumită situaţie de tensiune sau panică în rândul populaţiei. În cadrul grupului constituit aseară, s-a creat şi un departament de comunicare pentru a informa populaţia despre paşi, despre evoluţia virusului şi ce fac autorităţile pentru a-l combate. E bine să se comunice cât mai repede, cât mai eficient, poate de 2-3 ori pe zi să comunice cu paşii pe care îi fac pentru ca populaţia să nu intre în panică şi să fie pregătită şi să nu se mai creeze haos. (...) SRI nu are cum să ţină sub control anumit site-uri, presa trebuie să fie liberă, dar autorităţile trebuie să comunice eficient, iar rolul site-urilor, presei este să comunice conform datelor pe care le au de la autorităţi", a mai spus deputatul.

Membrii comisiei vor avea, în perioada următoare, discuţii cu preşedinţii altor comisii din parlament: SIE, Transporturi, Sănătate şi Apărare pentru a vedea care sunt măsurile care se impun la nivel parlamentar, legislativ pentru a preveni pătrunderea pe teritoriul României a acestui coronavirus, a anunţat Cucşa.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG