Linkuri accesibilitate

Premierul Italiei, Mario Draghi, a demisionat. Urmează alegeri anticipate


Premierul italian rămâne interimar până în octombrie. Președintele Sergio Mattarella va anunța în perioada următoare când vor avea loc alegeri anticipate.
Premierul italian rămâne interimar până în octombrie. Președintele Sergio Mattarella va anunța în perioada următoare când vor avea loc alegeri anticipate.

Premierul italian Mario Draghi și-a prezentat joi demisia președintelui Sergio Mattarella, care i-a cerut să rămână în funcție ca interimar, a anunțat biroul șefului statului într-un comunicat citat de Reuters.

„Mario Draghi și-a prezentat demisia sa și a guvernului său. Președintele Italiei a luat act de acest lucru. Guvernul rămâne în funcție pentru a gestiona afacerile curente", a anunțat președinția într-un comunicat.

Biroul de presă al președintelui Mattarella nu spune ce va face acesta în continuare. Surse politice au declarat, la începutul acestei săptămâni, că probabil va dizolva parlamentul și va convoca alegeri anticipate în octombrie.

Sergio Mattarella intenționează să se întâlnească joi după-amiază cu președinții celor două camere ale parlamentului.

Coaliția din Italia s-a destrămat miercuri, când trei dintre principalii parteneri ai lui Draghi au refuzat un vot de încredere pe care acesta îl convocase pentru a încerca să pună capăt diviziunilor și să reînnoiască fragmentata lor alianță.

Săptămâna trecută, Draghi își prezentase, de asemenea, demisia după ce partenerul de coaliție, formațiunea populistă Mișcarea 5 stele nu i-a acordat sprijinul la un vot pentru măsuri de sprijinire a populației și afacerilor afectate de inflație și de criza energetică.

Criza politică declanșată de destrămarea coaliției a pus capăt unor luni de stabilitate în Italia, timp în care fostul bancher al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a contribuit la conturarea răspunsului dur al Europei la invazia Rusiei în Ucraina și a consolidat poziția țării pe piețele financiare, scrie Reuters.

„Este o lovitură puternică pentru capacitatea Italiei de a pune în aplicare politicile și reformele pe termen scurt", a declarat Lorenzo Codogno, șeful LC Macro Advisers și fost înalt oficial al Trezoreriei italiene.

„Vor exista întârzieri și întreruperi pe fondul alegerilor anticipate și, cel mai probabil, nu va exista un buget până la sfârșitul anului”, a adăugat acesta.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG