Linkuri accesibilitate

Marius Bulancea, fost consilier al lui Kovesi, law officer la EPPO


Procurorul Marius Bulancea o va ajuta pe Laura Codruța Kovesi să organizeze activitatea Parchetului European (EPPO) în următorii șapte ani

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a acceptat marți ca procurorul Marius Bogdan Bulancea să fie detașat la Parchetul European (EPPO).

Bulancea a fost consilier al Laurei Codruța Kovesi, pe când actuala șefă a Parchetului European era șefă a Parchetului Anticorupție autohton, și șef al Secției a 2-a din DNA, de combatere a infracțiunilor asimilate corupției.

”Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât detaşarea domnului BULANCEA MARIUS BOGDAN, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în funcţia de „law officer” la Parchetul European, pentru o perioadă de 3 ani, începând cu data de 01.02.2020”, transmite Secția de procurori a CSM în ordinea de zi soluționată a ședinței sale de marți.

Procurorul Marius Bulancea a instrumentat dosarul emiterii OUG 13, de ministrul PSD al Justiției, Florin Iordache, în ianuarie 2017, care modifica Codul penal printr-o ordonanță de urgență, stabilind un prag pentru abuzul în serviciu, favorabil politicienilor puterii și care a dus la proteste ample în toată țara, și a mai instrumentat și dosarul ”Gala Bute” și pe cel al mitei date de Sorin Ovidiu Vîntu fostului președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei.

Dacă dosarul investigării emiterii OUG13 a fost clasat, după ce a fost preluat de Parchetul General, și care ceva mai târziu avea să-i fie imputat Laurei Codruța Kovesi pentru demiterea sa de ministrul Tudorel Toader, cel al mitei date lui Olteanu s-a soldat cu o condamnare de șapte ani de închisoare, în primă instanță, pentru fostul președinte al Camerei Deputaților. Tot cu o condamnare s-a lăsat și dosarul Gala Bute, pentru fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, care a primit șase ani de închisoare cu executare.

În cazul celei din urmă, însă, se reia judecata după o decizie a Curții Constituționale privind completurile de cinci judecători.

Alt dosar instrumentat de Bulancea a fost cel al inculpării fostului procuror general Tiberiu Nițu, în dosarul privind accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Bogdan Gigină. Nițu a fost acuzat pentru semnarea protocolului cu MAI privind constituirea echipajului care l-a însoțit pe Gabriel Oprea și din care a făcut parte și polițistul Gigină. Dosarul a fost clasat între timp.

Marius Bulancea s-a aflat printre cei șase procurori care au aplicat la interviul de la Ministerul Justiției pentru postul de procuror european din partea României, dar fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, nu l-a selectat printre cei trei dintre care Consiliul UE îl va alege pe procurorul european care va activa la Luxembourg.

Consiliul Uniunii Europene a confirmat, la jumătatea lunii octombrie, numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Ulterior, liderii grupurilor politice din Parlamentul European au confirmat, în şedinţa Conferinţei președinților, numirea fostei șefe DNA în funcţia de procuror-şef al Parchetului European.

EPPO îşi va începe activitatea în noiembrie 2020 și va avea sediul la Luxemburg.

Laura Codruța Kovesi este primul procuror care va conduce această instituție. Rolul său va fi de a organiza de la zero activitatea EPPO și de o reprezenta în contactele cu instituțiile UE, statele membre și țările terțe. Ea va fi asistată de doi adjuncți și va prezida colegiul procurorilor, care va fi responsabil de definirea strategiei și a regulamentului intern și de asigurarea coerenței între diferite cazuri și în cadrul aceluiași caz.

Atribuțiile sale în cei șapte ani de mandat vor consta în special în construirea structurii administrative și operaționale a Parchetului și stabilirea unor bune relații de lucru cu autoritățile judiciare naționale.

Parchetul European va fi un organism independent al Uniunii, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii: fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro. În acest scop, EPPO va desfășura investigații, va efectua acte de urmărire penală și va exercita acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre.

În prezent, 22 de state membre participă la cooperarea consolidată: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG