Linkuri accesibilitate

Mark Pompeo vorbește despre contracararea eforturilor Moscovei de a diviza Occidentul


U. S. Secretary of State Mike Pompeo claps before being introduced at the Ronald Reagan Presidential Library Sunday, July 22, 2018, in Simi Valley, Calif.

Aflat într-un turneu european, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că Statele Unite trebuie să se implice mai mult în Europa Centrală și de Est pentru a contracara eforturile Rusia de a diviza Occidentul.

Țelul declarat al secretarului de stat american în acest turneu european este de a obține cooperarea guvernelor central europene pentru eforturile de a limita nu numai influența Rusiei, dar și a Chinei în regiune.

Luni la Budapesta, Pompeo a discutat cu premierul Viktor Orban, cunoscut pentru politica sa de „mână forte” față de presă și societatea civilă, despre promovarea democrației și a domniei legii. În decembrie anul trecut, pentru prima data de la căderea comunismului, o instituție americană, Universitatea Central Europeană, a fost obligată să se mute de la Budapesta la Viena, în urma șicanelor juridice puse de guvernul Orban.

La o conferință de presă cu ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, Mike Pompeo a declarat, între altele „nu trebuie să-i permitem lui Putin să semene discordia între aliații NATO”. Și a criticat dependența țărilor europene, mai ales a Ungariei, de energia importată din Rusia. Un alt subiect de îngrijorare pentru americani este ofensiva companiei chineze de comunicații Huawei în Europa, în special în țările NATO, companiei care ar putea periclita securitatea comunicațiilor în aceste state.

XS
SM
MD
LG