Linkuri accesibilitate

Mike Pompeo, la șase ani de la anexarea abuzivă făcută de Moscova: „Crimeea este Ucraina”


Secretarul de stat american, Mike Pompeo, la șase ani de la anexara Crimeei
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, la șase ani de la anexara Crimeei

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, spune că Washingtonul „nu va recunoaște niciodată” revendicarea Crimeei, regiune ucraineană, pe care Moscova a ocupat-o și anexat-o în 2014.

Pompeo a spus că „27 februarie marchează cea de-a șasea aniversare a tentativei de anexare de către Rusia a Peninsulei ucrainene a Crimeei, iar Statele Unite reafirmă: Crimeea este Ucraina”.

  • „După cum am subliniat în Declarația din iulie 2018 referitoare la Crimeea, Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei de suveranitate asupra peninsulei. Solicităm Rusiei să-și încheie ocupația asupra Crimeei”, a spus secretarul de stat american.
  • "După șase ani, Rusia continuă să se bazeze pe minciuni și dezinformare în încercarea sa eșuată de a legitima o ilegalitate. Eforturile sale sunt sortite eșecului", a adăugat Mike Pompeo.

Pompeo a spus că lumea nu va uita niciodată „invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina”.

„Statele Unite condamnă acțiunile ilegale ale Rusiei în Crimeea și continuarea acțiunilor sale agresive împotriva Ucrainei, inclusiv în Donbas, și va menține sancțiuni împotriva Rusiei până când va reda Ucrainei controlul asupra Crimeei și își va pune în aplicare, pe deplin, angajamentele luate în baza acordurilor de la Minsk", a spus el, referindu-se la setul de acorduri încheiate în capitala Belarusului referitoare la încetarea conflictului.

Observațiile lui Pompeo au venit la câteva ore după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret prin care a desemnat 26 februarie zi memorială, menită a marca anexarea Crimeei de puterea de la Moscova, nerecunoscută de comunitatea internațională și soldată cu o serie de sancțiuni impuse Moscovei.

Rusia a confiscat peninsula din Marea Neagră în martie 2014, după ce a trimis trupe și a organizat un referendum considerat nelegitim de cel puțin 100 de țări. În acel aprilie, Rusia i-a sprijinit pe separatiștii înarmați din regiunile estice ale Ucrainei, Donețk și Luhansk, cunoscute generic ca Donbas, unde peste 13.000 de persoane au fost ucise în conflict.

Pompeo a spus că „ocuparea Crimeei și militarizarea în creștere a peninsulei reprezintă o amenințare pentru securitatea noastră comună”.

El a adăugat că „autoritățile de ocupație ale Moscovei își continuă atacul asupra drepturilor omului și libertăților fundamentale, reducându-și la tăcere cu brutalitate vocile critice din societatea civilă și mass-media și limitând libertatea religioasă”.

Pompeo a spus că peste 80 de persoane din Crimeea, inclusiv membrii comunității tătare, „au fost încarcerați de Rusia - iar unii torturați - pentru opoziția lor pașnică la ocupație”.

El a mai spus că Moscova a încălcat legislația internațională prin recrutarea forțată a aproape 20.000 de bărbați din Crimeea, acuzație adusă în noiembrie de Human Rights Watch (HRW), care a spus că bărbații au fost obligați să slujească în armata rusă.

Președintele american Donald Trump a extins săptămâna aceasta sancțiunile impuse Rusiei pentru acțiunile sale în Ucraina.

Ordinul lui Trump a fost semnat pe 25 februarie și include un pachet de sancțiuni care s-au extins în timp din 6 martie 2014 încoace.

Citește și:

XS
SM
MD
LG